• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KREDITI OPET POSKUPLJUJU, MNOGI STRAHUJU OD SCENARIJA IZ 2008: Prelomni meseć će biti mart, evo koliko će rate porasti

Autor Ivana Lazić

Rate kredita nastaviće da rastu, a manje muke imaće oni koji su uzeli zajmove u domaćoj valuti.

 Rastu rate kredita Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Evropska centralna banka ponovo je podigla referentne kamate, što će dovesti do poskupljenja kredita i kod nas, jer je kod većine zajmova kamata promenljiva i zavisi od tromesečnog ili šestomesečnog euribora. Referentna kamata na evro skače periodično, ali euribor koji ga prati raste svakodnevno, pa rastu i rate najviše onima koji su u dug ušli skoro.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da je i njemu skočila rata za kredit pre mesec dana za 25 evra u odnosu na prethodni period.

"To je u većini slučajeva, koji su uzeli kredit od 50 hiljada evra. Zavisi i od toga kada ste uzeli kredit i koliki deo ste otplatili", objašnjava Vasić.

Na primer, na kredit od 50 hiljada evra uzet u januaru na 30 godina, kamata je bila 2,69 odsto, a rata 202 evra. U avgustu je već skočila na više od tri odsto, a kamata i rata porasla na 232 evra, a u septembru na 246 evra. Ko je otplatio veći deo duga, promenu euribora manje će osetiti na rati.

"U zavisnosti da li ste prešli stoti mesec otplate, kada se smanjuje kamata, a povećava se otplata glavnice. Svaki procenat je negde između 25 i 30 evra. To znači ako se poveća na tri, može se očekivati novo povećanje rata od 25 do 35", objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

"Prelomni mesec će biti mart"

I Narodna banka Srbije u udaru na inflaciju podiže kamatu na dinare. Međutim, kako su zajmovi u domaćoj valuti po pravilu manji i na kraći rok otplate, povećanje belibora dinarskim dužnicima za sada zadaje manje muke.

Da je to kraja kada je reč o povećanju euribora, na žalost dužnika to skoro neće moći da se kaže, procenjuju stručnjaci.

"Nastaviće to sigurno do kraja ova godine, najverovatnije 0,50 odsto, što znači da će referantna kamatna stopa Evropske banke biti najmanje 2,5, a možda i tri odsto. Prelomni mesec će biti mart kada može da se očekuje da se vide rezultati povećanja kamata", navodi Musabegović.

Veruje da se neće ponoviti situacija iz oktobra 2008. godine kada je euribor dostigao 5,4 odsto, a kamata na stambene kredite u Srbiji bila osam procenata godišnje. Da se ipak ne bi povećao broj kredita za koje dužnici kasne s plaćanjem rata, , banke bi mogle da smanje marže i troškove.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo:

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rajko

Ja sam ga pre 3 godine uzeo na varijabilnu 1.9 tada je fiksna bila 2.7.. 2.8. U maju sam ga meniao na fiksnu 1,7. Promena kreditnih uslova me kostala 550e. Samo treba pratiti svetska desavania i pravovrrmeno reagovati.

>>>

Ova inflacija i skok cena su se i desili zbog niskih kamata na kredite i na štednju gradjanja. Trošilo se više nego što se zaradjivalo i proizvodilo i zato imamo sada inflaciju. Ovo je dobra vest, rast kamata je potreban da bi se inflacija smirila i dovelo sve u red. Narod ekonomski neobrazovan ne shvata da je bolje ako su kamate na kredite vece jer tako ce biti i vece kamate na štedne uloge. I najvažnije, bolje je kad je veca kamata i veci euribor jer tada ce biti niže cene stanova i robe koja se kupuje tim kreditima. Sada će loše proći oni koji su se zaleteli na niske kamate,pa su u zadnjih par godina kupili stan. Te niske kamate i jesu bile jedna vrsta prevare bankara, da se mladi ljudi upecaju i uzmu te kredite. Zato ce dobro proci oni koji budu stan kupili sledecih godina jer pad cena nekretnina je neminovan. Tako je bilo i posle ludila iz 2008 god. Znam dobro jer sam kupio stan i prodao u oba slučaja,i 2007 i 2013. Sada ce biti vece kamate na kredit ali ce stan biti jeftiniji za kupiti,i to je za narod bolja opcija. Lošija je opcija ovo što je do sada bilo da su krediti sa niskom kamatom a stanovi skupi.

Milan

@>>> U suštini nema logičnog objašnjenja. Ako je kredit jeftiniji a stan skuplji veći deo para pokupi investitor, a ako je stan jeftiniji a kredit skuplji ona banka uzima veci deo para. U suštini jal spreda, jal odpozadi k**** ti ne gine...

special image