Rusija je obustavila poštovanje sporazuma o žitu sa Kijevom, uz posredovanje Ujedinjenih Nacija i Turske, nakon što je Ukrajina pokrenula veliki napad dronom na brodove koji su obezbeđivali prolaz za poljoprivredni teret, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane. U postu na svom Telegram kanalu, ministarstvo je saopštilo da Rusija "obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka“, prenosi "Russia Today".

Ministarstvo je objasnilo da je taj potez podstaknut "terorističkim napadom“ na brodove Crnomorske flote i civilna plovila uključena u obezbeđivanje bezbednosti žitnog koridora. Ministarstvo je, takođe, navelo da je bombardovanje organizovano uz učešće britanske vojske. Ukrajina se još nije oglasila povodom ovih optužbi.

"S obzirom na teroristički akt 29. oktobra, koji je izvršio režim u Kijevu uz učešće britanskih stručnjaka protiv brodova Crnomorske flote i civilnih brodova uključenih u obezbeđivanje ‘žitnog koridora‘, ruska strana obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", saopštile su danas ruske vlasti.

(MONDO/Russia Today)