Rusija je odlučila da u subotu suspenzuje sporazum o izvozu žita iz Ukrajine zbog napada na grad Sevastopolj na poluostrvu Krim. Napad se dogodio u subotu ujutru. NATO savez je danas pozvao Rusiju da se hitno vrati na snagu sporazum sa Ukrajinom o izvozu žita putem Crnog mora, piše britanski "Rojters". I predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se oglasio i apelovao je na svetske sile da hitno reaguju. On je rekao da Rusija suspenzijom ovog sporazuma želi da izazove glad u Africi, Bliskom istoku i u Južnoj Aziji.

Ukrajina je u ovom napadu navodno koristila dronove “Barjaktar” koji pripadaju ukrajinskoj mornarici. Navodno su se ruske snage branile tako što su svi brodovi hitno isplovili, a onda koristili svoju protivvazdušnu odbranu. Ministarstvo odbrane Rusije se hitno oglasilo o ovom napadu. Naveli su da je napad na Sevastopolj izveden pod “patronatom” britanskih vojnih stručnjaka.

Priprema ovog terorističkog akta i obuka vojnog osoblja ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije obavljeni su pod rukovodstvom britanskih stručnjaka koji se nalaze u gradu Očakivu, Nikolajevska oblast Ukrajine“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Nakon toga, Rusija je obustavila poštovanje sporazuma o žitu sa Kijevom, uz posredovanje Ujedinjenih Nacija i Turske, nakon što je Ukrajina pokrenula veliki napad dronom na brodove koji su obezbeđivali prolaz za poljoprivredni teret, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane. U postu na svom Telegram kanalu, ministarstvo je saopštilo da Rusija “obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka“, prenosi ”Russia Today“.

NATO savez se oglasio danas i pozvao Rusiju da vrati na snagu sporazum o izvozu žita. PortparolAlijanse, Oana Lungesku, je navela da predsednik Rusije Vladimir Putin mora da prestane da koristi hranu kao oružje protiv Ukrajine.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin mora da prestane da hranu koristi kao oružje kako bi okončao svoj nelegalni rat u Ukrajini. Pozivamo Rusiju da razmotri ponovo svoju odluku i da u što kraćem roku obnovi sporazum kako bi hrana otišla onima kojima je najpotrebnija. Ovaj izvoz iz Ukrajine je pomogao da se stabiliziju cene hrane u celom svetu", istakla je Oana Lungesku, portparol NATO pakta.

(MONDO)