• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLIKA VISILA NAOPAČKE 77 GODINA, NIKO NIJE PRIMETIO: Evo kako su shvatili da nešto nije u redu i zašto je NEĆE ispraviti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Slika Pita Mondrijana visi naopačke od 1945. godine, a evo kako je to tek sada otkriveno. U muzeju kažu da je neće okrenuti!

 Slika Pita Mondrijana visi naopačke od 1945 Izvor: youtube/NBC News

Slika proslavljenog holandskog moderniste Pita Mondrijana, "Njujork I", visila je naopačke decenijama a da to niko nije primetio. Slika se nalazi u nemačkoj galeriji "Kunstsamlung Nordrajn-Vestfalen", a evo kako je shvaćeno da stoji naopačke.

U toj galeriji trenutno je u toku izložba posvećena Mondrijanu, i u katalogu se nalazi fotografija studija holandskog slikara. Na njoj se jasno vidi da slika stoji "obrnuto" od postavke. Mondrijanova slika "Njujork 1" deo je serijala posvećenog "Velikoj jabuci", i urađena je tehnikom lepljenja obojenih traka na platno.

"Gledajući sliku, primećujemo da su na dnu trake gušće, a kada je okrenemo naopačke, postaje sličnija drugim delima iz tog serijala. Pretpostavljamo da je Mondrijan trake lepio odozgo, jer kada se slika okrene naopačke trake se bolje poklapaju sa okvirom slike", navode u katalogu.

Izvor: youtube/NBC News

Slika, dakle, visi naopačke još od 1945. kada je prvi put izložena, ali male su šanse da će je osoblje muzeja okrenuti. Za to postoje dva razloga. Prvi je činjenica da bi je okretanje nakon decenija u istom položaju moglo oštetiti, a drugi je prilično neobičan.

"Moguće je da je Mondrijan, radeći na slici, eksperimentisao sa orijentacijom i više puta je okretao. U tom slučaju, ne postoji 'pravi' položaj slike što je čini još jedinstvenijom", zaključuju u muzeju.

Pit Mondrijan je bio slikar i teoretičar umetnosti koji se smatra jednim od pionira apstraktne umetnosti. Pogledajte video o "naopakoj" slici!

Slika Pita Mondrijana visila naopačke decenijama
Izvor: YouTube/NBC News

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Da bi razumeli Mondrijanovo stvaralaštvo mora se krenuti 60.god od ovog poznijeg perioda hronološki .Nemojte lupetati nego se posvetite svojim delatnostima .

Србија до Токија Русија до милвокија

Каква дивна слика 🤗. Ја сам то одмах приметио, ал' нисам хтео да кажем. 😂

GlasSaKrima

Ovo nije slika nego tepih. A tepih moze da stoji kako hoces. Cudno, slike Leonarda, Michelangela, Van Gogha niko ne okrene naopacke..

special image