Antiruski aktivisti i bivši ruski poslanici koji se protive ruskom predsedniku Vladimiru Putinu okupili su se poslednjih dana u Poljskoj da razgovaraju o tome kako bi smenjivanje Putina sa vlasti izgledalo skoro devet meseci nakon njegovog rata u Ukrajini. Neki od scenarija o kojima je antiruska grupa raspravljala uključuju Ruse koji bi iscenirali građanski rat, uzeli oružje a potom ubili Putina, navodi Euractiv.

Gerilska borba je možda jedini način da se sruši Putin, rekao je opozicioni aktivista Vjačeslav Malcev. „Glavni cilj je fizički eliminisati Putina“, rekao je Malcev. “Borba protiv terorista zahteva metode terorista“, rekao je jedan političar, prenosi Gazeta Wyborcza. Ilja Ponomarev, bivši poslanik Državne dume i jedini ruski poslanik koji je glasao protiv aneksije Krima 2014, organizovao je skup i rekao da organizuje podzemni pokret otpora poslednjih meseci. Neki su izrazili sumnju da li on zaista vodi koaliciju pobunjenika, dok su drugi doveli u pitanje da li je postao previše radikalan i nasilan, kako je objavio The Daily Beast. Saveznici opozicionog lidera Alekseja Navaljnog nisu učestvovali na skupu, navodi Euractiv. Okupljanje u Poljskoj ovog vikenda je samo najnoviji signal da su oni koji se protive Putinu iz dana u dan sve glasniji.

Priča o svrgavanju Putina dolazi dok se on bori da ostvari dobitke u svom ratu u Ukrajini, dok neslaganje zbog njegovog rata raste u Rusiji. Ukrajinske snage su dobile zamah otkako su počele da dižu kontraofanzivu protiv ruskih snaga na jugu i severoistoku Ukrajine, primoravajući Ruse da se povuku. I u nastojanju da zameni one koji su pali na bojnom polju, Putin je najavio „delimičnu mobilizaciju“ za kvalifikovane ruske muškarce – ali umesto da odgovore podrškom, stotine hiljada Rusa odgovorilo je masivnim egzodusom bežeći od regrutacije.

Ruski zvaničnici u Sankt Peterburgu i Moskvi takođe su poslednjih meseci pozvali na smenu Putina. Elitni krugovi u Rusiji takođe počinju da se okupljaju iza ideje da Putin treba da napusti vlast, prema rečima bliskog bivšeg Putinovog pomoćnika, njegovog pisca govora, Abasa Galjamova. Iako različite grupe zainteresovane da Putin izgubi vlast imaju različite ideje o tome kako da obezbede njegovu propast, prema bivšim visokim članovima američke obaveštajne zajednice, Putinovo svrgavanje može biti nasilno i može doći iznenada.

Niko neće pitati: Hej Vladimire, hoćeš li da ideš? Ne. Samo je*eni čekić u glavu i on je mrtav“, rekao je Danijel Hofman, bivši šef stanice CIA u Moskvi.

Putina su kritikovali čak i Putinovi najbliži saveznici poslednjih dana, što bi mogao biti signal da se Putinova vlast – i njegova budućnost kao lidera – raspadaju. Jevgenij Prigožin, ili „Putinov kuvar“, poznat po svom mešanju u izbore usmerenim na izbore u SAD, i po vođstvu plaćeničke grupe Vagner, počeo je da gura narativ da je on jedini čovek koji može da pobedi u ratu u Ukrajini. Samo prošlog meseca, čečenski lider Ramzan Kadirov, još jedan Putinov prijatelj, objavio je na društvenim mrežama da je „veoma nezadovoljan“ načinom na koji je rat napredovao, nazivajući učinak Rusije „slabom“. Neki od najbližih partnera Rusije na svetskoj sceni, uključujući Kinu i Indiju, takođe su nastojali da se distanciraju od Rusije poslednjih nedelja. Kineski predsednik Si Đinping pozvao je druge zemlje da „odbace pretnju nuklearnim oružjem posebno ističući da je protiv protiv nuklearnog rata kako bi se sprečila kriza na evroazijskom kontinentu“. Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je razgovarao sa Sijem prošle nedelje, rekao je da su se složili da će Rusija preći granicu ako upotrebi nuklearno oružje.

(MONDO)