Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je večeras rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora biti pozvana na odgovornost za kršenje međunarodnog prava invazijom na Ukrajinu i da to treba da uključi plaćanje odštete Kijevu. Za usvajanje rezolucije glasale su 94 članice UN, 14 je bilo protiv, a uzdržane su bile 73 države, uključujući Srbiju. Ostale zemlje Zapadnog Balkana glasale su za usvajanje rezolucije.rusija

Uz Rusiju, protiv rezolucije su bili i Belorusija, Kina, Iran, Sirija, Severna Koreja, Kuba, Nikaragva, između ostalih. Danas usvojena rezolucija dobila je najmanju podršku od pet rezolucija povezanih sa Ukrajinom koje je Generalna skupština UN usvojila od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara.

Zemlje koje su bile uzdržane ili glasale protiv rezolucije ukazivale su na potrebu dubljeg razmatranja ovakvih inicijativa, nesavršenosti njenog zakonskog okvira, kao i nepravdu prema drugima koji traže, a ne primaju nadoknadu za pretrpljenu štetu.

Rezolucijom se ukazuje na potrebu za uspostavljanjem "međunarodnog mehanizma za nadoknadu štete, smrtnog ishoda ili povrede", proisteklih iz "pogrešnih radnji" Rusije protiv Ukrajine. U rezoluciji se preporučuje da zemlje članice Generalne skupštine UN, u saradnji sa Ukrajinom, stvore "međunarodni registar" za dokumentovanje potraživanja i informacija o šteti, smrtnom ishodu ili povredi, nanetih Ukrajincima i njihovoj vladi od Rusije.

Rusija je zahvaljujući pravu veta u Savetu bezbednosti blokirala to najmoćnije telo UN da preduzme bilo kakvu akciju otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu. Pravo veta ne postoji u Generalnoj skupštini UN, koja je ranije usvojila četiri rezolucije u kojima se kritikuje ruska invazija na Ukrajinu. Za razliku od Saveta bezbednosti, rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu pravno obavezujuće.

un glasanje.jpg
YouTube/printscreen/United Nations 

(Mondo/Agencije)