Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio danas da je uveren da ukrajinska raketa nije izazvala eksploziju u Poljskoj. U toj eksploziji su stradale dve osobe.

"Nemam nikakvu dilemu, to nije naš projektil", izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a prenosi britanski "Rojters".

Zelenski je rekao da bi Ukrajina trebalo da ima pravo da učestvuje u istrazi rakete koja je završila u Poljskoj. Dodao je da Kijev nije dobio nikakvu ponudu od Moskve o mirovnim pregovorima.

"Oni ne komuniciraju sa nama", istakao je Zelenski.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je izjavio danas da je istraga o raketi koja je pala u Poljskoj u toku. Prema prvim informacijama u vezi istrage, i prema rečima Stoltenberga, incident je najverovatnije izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa.

Da podsetimo, u utorak uveče su dve rakete pale u grad Przevodov u Poljskoj, na granici sa Ukrajinom. Članice NATO-a oštro su reagovale na dešavanja u Poljskoj, navodeći da će u uz konsultacije sa saveznicima “braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse”. Ubrzo se oglasilo i rusko ministarstvo odbrane o raketi koja je pala na Poljsku teritoriju.

(MONDO)