Poljski premijer rekao je da pad projektila u selu Pševodov dokazuje da ako Ukrajina ne dobije veću podršku, rat će se proširiti na teritoriju Poljske. Mateuš Moravjecki je podsetio javnost da incident u poljskom selu nije prva kritična situacija, pa je naveo primer imigranata koji su prošle godine pokušali da pređu granicu između Poljske i Belorusije. 

"Ne znamo sa sigurnošću tačne okolnosti ili razloge incidenta u Pševodovu, ali znamo osnovni i glavni uzrok, a to je ruska agresija na Ukrajinu“, istakao je premijer Poljske.  Moravjecki je dodao da "danas postoji samo jedan način da se Poljska uvuče u rat, odnosno da okrene leđa Ukrajini”. On kaže da će u tom slučaju pre ili kasnije Ukrajina postati kritično zavisna od Rusije.

"Ako Ukrajina nije nezavisna, nećemo morati ni da uradimo ništa da izazovemo rat jer će on sam doći do nas. Putin neće stati, Kremlj će nastaviti. Pasivnost bi za nas značila samoubistvo", rekao je Moravjecki.

Poljski premijer je napomenuo da je njegova zemlja spremna na incidente poput ovog u Pševodovu i da ima odgovore na različite mogućnosti hibridnog rata koji Rusija može da vodi protiv Poljske, piše Ukrainska pravda.

(MONDO)