Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u sredu predveče otputovao u Sjedinjene Američke Države. To je prvi put da je napustio zemlju od kada je počeo rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Deo američke javnosti, uključujući i jednog poznatog novinara, Džeka Batlera, se ne slažu sa ovim potezom predsednika Ukrajine. Batler smatra da ovaj sastanak ne predstavlja nikakvu suštinsku korist ni za Ukrajinu, a ni za Sjedinjene Američke Države.

Nakon sastanka predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena u Beloj kući, oni su se zajednički obratili medijima, a potom je potvrđeno i slanje raketnog odbrambenog sistema "Patriot" u Ukrajinu. Vrednost te najnovije vojne pomoći iznosi oko 1,85 milijardi dolara.

Danas se zvanično oglasio i Kremlj povodom ove posete, preneo je britanski "Rojters". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ove poseta "potvrda da će Amerika ratovati protiv Rusije do poslednje Ukrajinca".

"To pokazuje da Sjedinjene Države nastavljaju svoju liniju de fakto i indirektne borbe protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Sa žaljenjem možemo konstatovati da ni predsednik Bajden ni predsednik Zelenski nisu izgovorili ni nekoliko reči koje bi se mogle pročitati kao potencijalna spremnost da saslušaju zabrinutost Rusije. Od gospodina Zelenskog se nije čula ni jedna jedina reč o nastavku varvarskog granatiranja stambenih zgrada u naseljima Donbasa... Pravi pozivi na mir, osim onih za kameru, nisu upućeni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov obraćajući se novinarima.

(MONDO)