Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ministar odbrane dali su juče niz veoma zanimljivih izjava na velikom sastanku sa vojnim komandantima. Njihove izjave analizirali su stručnjaci američkog bezbednosnog i odbrambenog Instituta za ratne studije, a rezultati su objavljeni tokom noći.

U analizi iznose niz zanimljivih zapažanja. Prvi se odnosi na Putinovo obećanje da će "ruskoj vojsci dati sve što traži. Istovremeno, Putin je ustvrdio da "nema finansijskih ograničenja" u pogledu resursa koje je spreman da obezbedi vojsci.

Analitičari ISV-a ukazuju na pokušaje ruskog predsednika u jučerašnjem govoru da umiri kritičku proratnu zajednicu, u kojoj su i ratni blogeri, i podsećaju na njegovu izjavu prema kojoj rusko Ministarstvo odbrane "mora da obrati pažnju na kritike“ i "sluša one koji ne prikrivaj probleme".

Moguće su fundamentalne promene

Ali Putinove izjave o državnoj finansijskoj podršci vojnim naporima mogle bi da ukažu na fundamentalnu promenu u pristupu Moskve sukobu - promenu koja bi mogla da ima velike implikacije na Evropu u celini, navodi ISV u analizi.

"Ruski vojni porazi u Ukrajini mogli bi da ubede Putina da promeni stratešku raspodelu resursa ruskoj vojsci“, ističe Institut za ratne studije i dodaje: "Putin bi mogao da odluči da prenameni ruski budžetski novac na način koji bi omogućio Kremlju da stvoriti veliku konvencionalnu vojsku na račun ekonomskog rasta i udobnosti potrošača, baš kao što su to činili Sovjeti“.

"Takav razvoj događaja bi koštao resurse i vreme, ali je moguće. "Preporuke“ ministra odbrane Sergeja Šojgua, koje je on morao privatno da predstavi Putinu pre nego što ih objavi, zajedno sa Putinovom odlukom da ruskoj vojsci obezbedi sve što joj je potrebno, kao i niz drugih pokazatelja, ukazuju na to da je Putin možda već odlučio da pripremi značajnu konvencionalnu vojnu pretnju Evropi kada se rat u Ukrajini završi“, zaključuje ISV.

(MONDO)