Ruski vojnici koji su pozvani da se bore u Ukrajini imaće priliku da besplatno čuvaju zamrznutu spermu u kriobanci, izvestili su vodeći ruski advokati.

Šef Ruskog sindikata pravnika Igor Trunov rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da je Ministarstvo zdravlja odgovorilo na njegov apel i omogućilo im besplatno kriobankarstvo i prateće promene u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Besplatno za mobilisane

Rusija je u septembru mobilisala 300.000 rezervista. Prema izveštajima, ovi muškarci su sami počeli da dolaze u bolnice kako bi zamrznuli spermu. Trunov je na Tviteru objavio da se njegova zajednica oglasila u ime nekoliko parova čiji su muževi pozvani da učestvuju u ratu u Ukrajini.

Ministarstvo zdravlja još nije zvanično komentarisalo izjave Trunova, a on je za BBC rekao da će njegov sindikat uskoro sa ministarstvom dogovoriti tačnu proceduru. On je TASS-u dodao da je ministarstvo "utvrdilo mogućnost finansijske podrške iz saveznog budžeta za besplatno očuvanje i skladištenje zametnih ćelija za građane mobilisane za učešće u SVO za 2022-2024".

Rusija je od početka rata pretrpela gubitke u desetinama hiljada vojnika. U septembru je predsednik Vladimir Putin najavio "delimičnu mobilizaciju", a žrtve su nastavile da rastu. Više od 250.000 ruskih muškaraca pobeglo je iz zemlje kako bi izbegli regrutaciju.

Masovno su se javljali na klinike

Nekoliko dana nakon poziva, veb-sajt Fontanka, koji radi u drugom po veličini gradu u Rusiji, Sankt Peterburgu, izvestio je o povećanju broja muškaraca koji se obraćaju klinikama za veštačku oplodnju da zamrznu svoju spermu i daju dokumente koji daju pravo njihovim suprugama da ih koriste.

Andrej Ivanov iz gradske bolnice Marinski rekao je da im se javljaju ljudi koji se spremaju za mobilizaciju, kao i oni koji su planirali da napuste Rusiju. 

(MONDO)