Potpuno izbacivanje ruskih snaga iz Ukrajine tokom 2023. bio bi izuzetno izazovan zadatak, upozorio je u petak predsednik Združenog komiteta načelnika štabova general Mark Mili. Govoreći na konferenciji za novinare u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Mili je rekao da veruje da će se ruski rat u Ukrajini završiti pregovorima, a ne na bojnom polju.

"Sa vojnog stanovišta, i dalje tvrdim da bi za ovu godinu bilo veoma, veoma teško vojno izbaciti ruske snage sa... svakog dela Ukrajine koju je okupirala Rusija. To ne znači da se to ne može dogoditi - ne znači da se neće dogoditi, ali bi bilo veoma, veoma teško", rekao je Mili.

Rat u Ukrajini se sada bliži svojoj jednogodišnjoj godišnjici nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju 24. februara 2022. Uprkos nekim početnim predviđanjima da će Rusija postići brzu pobedu u Ukrajini, stručnjaci veruju da su konfliktne sposobnosti Rusije precenjene.

Ipak, nijedna strana nije uspela da potpuno sruši drugu na bojnom polju, jer se borbe nastavljaju širom istočne i južne Ukrajine. Milijevi komentari u petak ukazuju na to da potpuna pobeda Ukrajine na bojnom polju verovatno neće doći u tekućoj kalendarskoj godini. Pored toga, Kirilo Budanov, šef Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine, rekao je za ABC Njuz u intervjuu ranije ovog meseca da očekuje da će Ukrajina na proleće napraviti značajan pritisak protiv Rusije.

"Ovo je kada ćemo više videti oslobađanje teritorija i nanošenje konačnih poraza Ruskoj Federaciji“, rekao je Budanov. „To će se desiti širom Ukrajine, od Krima do Donbasa."

(MONDO)