Nemački avion, koji je 4. marta poleteo sa frankfurtskog aerodroma i sleteo na moskovski aerodrom Vnukovo, privukao je veliku pažnju s obzirom na to da od početka rata u Ukrajini više nema letova iz Evropske unije za Rusiju.

Avion je na aerodromu u Moskvi ostao dva sata i 21 minut, a zatim je odleteo nazad u Nemačku, ali ne u Frankfurt, već u Nirnberg. Reč je o avionu "bombardijer čelendžer 604” koji se nalazi u vlasništvu kompanije FAI AG, sa sedištem u Nirnbergu, navodi Flightradar. Ovaj let je privukao veliku pažnju korisnika društvenih mreža koji su naveliko spekulisali o čemu se tačno radi i ko se ovim avionom prevozi.

Da misterija bude još sočnija, program Panorama letonske televizije (LTV) objavio je 6. marta da je u avionu bila osoba iz Rusije, osoba koja je, prema njihovim rečima, pod zapadnim sankcijama, piše eng.lsm.lv. Međutim, LTV nije naveo identitet osobe na letu, a Letonska agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da ime putnika nije obelodanjeno u planu leta. Dodali su i da je to bio let za medicinsku evakuaciju, zbog čega je dozvoljen po propisima EU.

"U ovom slučaju ovaj let je imao status "Medevac”, što znači let za medicinsku evakuaciju. Dakle, izgleda da je bio u skladu sa propisima. Ali pošto je reč o javnom interesu, Agencija za civilno vazduhoplovstvo je iz predostrožnosti zatražila od drugih zemalja članica informacije o ovom letu", rekao je Ajvis Vincevs, jedan od čelnih ljudi Letonske agencije za civilno vazduhoplovstvo.

On je istakao i da bi avioni države pod sankcijama mogli da uđu kroz vazdušni prostor u koji im je inače zabranjen prolaz u slučaju da imaju ozbiljnih tehničkih problema koji ih primoraju da promene pravac. Inače, letonska radio-televizija navodi i da je avion koji je 4. marta doleteo u Moskvu bio isti koji je pre tri godine prevezao ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog iz Rusije u Nemačku nakon što je otrovan. Navodi se i da je takvih letova za medicinsku evakuaciju bilo i ranije.

"Bilo je slučajeva da su mornari, državljani Ruske Federacije, oboleli na brodovima i bila im je potrebna hitna medicinska evakuacija. Čak i u takvim slučajevima, države članice su dozvolile korišćenje svog vazdušnog prostora", rekao je Vinčevs. Kakva je bila priroda očigledno hitne medicinske situacije zbog koje je lice pod sankcijama prevezeno iz Moskve u Nirnberg, nije saopšteno. Inače, veoma poznata bolnica, koja se nalazi na listi 100 najboljih bolnica na svetu, nalazi se 25 kilometara od aerodroma u Nirnbergu. Reč je o bolnici poznatoj po klinici za transplantaciju organa, gde se leče pacijenti iz celog sveta.

(MONDO)