Saverio Santareli (25) gotovo slučajno je sebi obezbedio izvesnu medijsku slavu u Italiji. U petak, dan nakon što je diplomirao na Almi (međunarodnoj školi italijanske kuhinje koju je osnovao Gualtiero Marčesi) u Parmi, uputio se kući u Folinjo auto-putom A1. Njemu se desilo da je nekoliko sati bio nepomično zaglavljen u koloni, jer je neki stručnjak, vozeći kamion sa cementnim blokovima, prevrnuo vozilo i teret preko sve tri trake.

I onda treba sačekati policiju da dođe, pa dok snime, pa dok se rusvaj ne očisti sa puta i ne uspostavi saobraćaj. I tako to koji sat... Za razliku od pisca koji je u jednoj staroj drami rekao: "Ne hrani se hranom, hrani se strpljenjem", Santareli je postupio potpuno obrnutom logikom.

Posle nekoliko sati strpljivog čekanja, brzo je shvatio da su u koloni Italijani. A ključni element italijanske kulture je razmišljati i razgovarati od jutra šta jesti u sveti čas ručka, kada su autoputevi tihi, a zatim šta da se večera. Tako je Santareli izvadio pršutu, koju je prethodno doneo iz Folinja u Parmu kao probni materijal, iz automobila i stavio je na betonsku pregradu.

I nožem je počeo da seče tanke kriške, a zatim ih nudio onima ispred i pozadi, da ih uteši zbog neočekivanog zastoja. Za razliku od putnika u automobilima, koji ipak izlaze iz vozila, bar da vide da li se nešto pomera dokle pogled seže, putnici u autobusima ne smeju ni da okrenu nos. Tako je Santareli stigao kao čovek sa neba na školsku ekskurziju koju je počastio kriškama pršute.

(MONDO)