Jedva da prođe nedelja bez loših vesti iz nemačke modne industrije. Proteklih dana nekoliko trgovinskih lanaca podnelo je zahtev za stečaj ili je proglasio bankrot. Gerry Weber, Primark, proizvođač muške odeće Ahlers AG sa 400 zaposlenih iz Severne Rajne-Vestfalije, samo su jedni od mnogih koji se bore za opstanak.

Najnovije vesti o zatvaranju prodavnica u Nemačkojdolaze iz trgovačkog lanca Zapata. Kako je objavio časopis "Tekstil Virtschaft", modni lanac Zapata zatvara svoje prodavnice šest meseci nakon što je kompanija iz Vircburga podnela zahtev za stečaj Okružnom sudu u oktobru 2022. godine, po drugi put u svojoj skoro 40-godišnjoj istoriji.

Više ne može ni da se pristupi njihovoj internet prodavnici otvorenoj 2017. Ako pokušate da pristupite sajtu, videćete samo poruku "Error". Kada je 1. januara 2023. otvoren stečajni postupak, još je bilo nade za tadašnjih 35 zaposlenih. Ali razgovori sa zainteresovanim stranama nisu doveli do željenog rezultata. Stečajni upravnik Matijas Rajnel rekao je za Tekstil Virtschaft da "uprkos intenzivnim naporima, nije bilo moguće nastaviti".

Kao razlog za kraj navedena je aktuelna teška situacija u sektoru maloprodaje, od koje pati i nesolventni gigant robne kuće Galeria Karstadt Kaufhof. Zapata je osnovana 1985. godine. Na svom vrhuncu, kompanija je upravljala sa oko 15 lokacija. Oni su uglavnom poznati u južnoj Nemačkoj i nude odeću raznih brendova u sektoru "urbane odeće". Imali su prodavnice u Pasauu, Augsburgu, Noj-Ulmu i Vircburgu.

Prema poslednjim podacima, promet komercijalnog modnog lanca iznosio je svega 5 do 6 miliona evra godišnje.

(MONDO/Fenix magazin)