Stokton Raš, izvršni direktor "OceanGate-a" koji je izgubio život na podmornici Titan, uporno je ignorisao upozorenja o sigurnosti podmornice, otkrivaju mejlovi razmenjeni između Raša i stručnjaka za duboke vode. Prema porukama koje je pregledao BBC, Raš je kritike o Titanovim sigurnosnim merama opisao kao "neosnovane laži aktera industrije" koji su "nastojali da onemoguće novopridošlice u ulasku na njihovo malo tržište".

Komunikacija putem e-pošte između Raša i Roba Mekaluma, priznatog stručnjaka za duboke vode, prekinuta je nakon što su advokati "OceanGatea" zapretili tužbom, rekao je Mekalum. U jednom od mejlova, koji je poslat u martu 2018, Mekalum upozorava Raša: "Stičem utisak da sebe i svoje klijente dovodite u opasnu situaciju. U svojoj trci prema Titaniku ponavljate onu čuvenu izreku: 'On je nepotopiv'." 

Mekalum je za Bi-Bi-Si rekao da je "OceanGate" više puta pozivao da se Titan sertifikuje pre nego što može da se koristi za komercijalne ture. Podmornica nije registrovana kod međunarodnih agencija niti je klasifikovana od strane industrijske grupe koja postavlja osnovne inženjerske standarde.

Mekalum je među više od trideset lidera industrije koji su 2018. potpisali pismo upozorenja Rašu o mogućim "katastrofalnim" problemima sa razvojem Titana. U jednoj e-poruci, Mekalum piše Rašu: "Molim vas da budete izuzetno oprezni kada testirate i ispitujete podmornicu na moru." Ali Raš je odgovorio sa frustracijom, napisavši u jednom e-mailu: "Prečesto smo čuli neosnovane optužbe 'neko će poginuti'. Ja to shvatam kao ozbiljnu ličnu uvredu."

Saosnivač "OceanGate" branio je "inovativni pristup" svoje kompanije, koji je "inženjerski orijentisan" i koji je, kako je rekao, "protiv normalnih pravila podmorničkog života". Napomenuo je da je i sam 'dobro kvalifikovan' da razume rizike i probleme u vezi sa podvodnim istraživanjem novog plovila.

(MONDO)