Nakon uznemirujućeg snimka na kojem se ukrajinski vojnici štite telima stradalih saboraca od artiljerijske vatre ruske vojske, osvanuo je novi snimak koji je možda i još strašniji. Na ovom snimku se vidi navodno ukrajinski vojnik koji je zarobljen i muče ga ruski vojnici koji traže da im on otkrije položaje svojih saboraca, piše "Dejli Mejl".

Snimak je objavljen na jednom od ruskih "Telegram" kanala. Veruje se da se ovo dogodilo u nedelju u blizini sela Novoselovka severno od Svatova na istoku Ukrajine.

Zarobljeni vojnik je, navodno, bio čaln diverzantske grupe koja je pokušala da izvrši napad na ruske vojnike. Oni traže od njega da im otkrije položaje svojih saboraca tako što ga tuku sekirom i guranjem cevi puške u uvo iz strašne pretnje.

"Slomiću ti kičmu ako ne pokažeš položaje, poslaću te kući kao invalida, razumeš li? Ideš kući kao invalid, da li razumeš?", rekao je jedan ruski vojnik, dok je zarobljeni vojnik odgovorio potvrdno, odnosno da razume šta ga čeka.

Potom mu je drugi vojnik prislonio pušku na lice. Pretio mu je da će mu pucati u uvo.

"Ako nam ne daš pozicije ovaj metak će izaći kroz tvoje drugo uvo. Hoćeš li da nam pokazeš pozicije? Ako pogrešiš metak će ti ući kroz uvo", kaže drugi ruski vojnik.

Trenutno nije poznata sudbina zarobljenog vojnika. "Agentstvo", nezavisna ruska medijska kompanija, nije mogla da potvrdi verodostojnost snimka.

"Ako se na snimku zaista vidi kako ruski vojnici muče ukrajinskog zatvorenika to što se dešava može se smatrati ratnim zločinom. Član 17. Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima zabranjuje svako fizičko ili psihičko mučenje ili druge mere prinude protiv ratnih zarobljenika u cilju dobijanja informacija o njima", navodi Agentstvo.

Video je prvi put viđen na proratnom ruskom Pozdnjakov 3.0 "Telegram" kanalu koji vodi nacionalista Vladislav Pozdnjakov (32). On je podržao ovakvo postupanje prema zarobljeniku.

"Ovako se razbijaju zarobljenici. Jedan pripadnik Oružanih snaga Ukrajine koji je kao deo diverziono-izviđačke grupe pre sat vremena pokušavao da ubije naše ljude progovorio je pred kamerom ugledavši sekiru. Na kraju suze i histerija", napisao je Pozdnjakov.

Ukrajinski portal "Fokus" navodi da se na snimku vidi čovek koji je verovatno ukrajinski ratni zarobljenik. Nisu potvrdili autentičnost snimka.

"Video psihičkog zlostavljanja ukrajinskog vojnika objavio je ruski Z-bloger Vladislav Pozdnjakov na svom Telegram kanalu. Za sada nema zvanične potvrde autentičnosti snimka", navodi "Fokus".

Pogledajte snimak mučenja navodno ukrajinskog vojnika. Upozoravamo Vas da je snimak UZNEMIRUJUĆI

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

BONUS VIDEO:

"UKRAJINA JE 8 GODINA UPUMPAVALA ORUŽJE I DOVODILA INSTRUKTORE!" Politikolog: Sporazum iz Minska je bila KUPOVINA VREMENA pred rat Kurir televizija

(MONDO)