Članica NATO-a Rumunija izjavila je u subotu da postoji mogućnost da je vazdušni prostor zemlje narušen tokom noćnih napada ruskih bespilotnih letelica na infrastrukturu u susednoj Ukrajini, preneo je AFP.

Otkako je Rusija prestala da poštuje sporazum koji omogućava bezbedne isporuke žitarica preko Crnog mora, Moskva je pojačala svoje napade na južne regione Odese i Nikolajeva, gde se nalazi vitalna infrastruktura za izvoz žitarica. U opštinama Tulča i Galati podignuta je uzbuna nakon što je grupa dronova otkrivena kako se kretala ka ukrajinskoj teritoriji u blizini rumunske granice, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Članica NATO-a upozorila je stanovnike opština Tulčea i Galati 'nakon što su otkrivene grupe dronova koje su krenule ka ukrajinskoj teritoriji u blizini rumunske granice', saopštilo je ministarstvo odbrane. "Sistem radarskog nadzora... ukazao je na mogući neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor, uz signal koji je detektovan na ruti prema opštini Galati", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da izgleda da na teritoriji Rumunije nije pao nijedan predmet, ali je dodalo da će se potraga za ostacima nastaviti danas. NATO je dugo bio zabrinut zbog prelivanja sukoba na teritoriju jedne od njenih članica. Juče je objavljeno da Rumunija pomera protivvazdušnu odbranu svojim dunavskim selima preko reke iz Ukrajine, gde ruski dronovi napadaju objekte za žito, i dodaje još vojnih osmatračnica i patrola u to područje.

BONUS VIDEO:

"RUSI SU IMALI MEĐUNARODNU OBAVEZU, SADA GRAĐANI PROTESTUJU ISPRED AMBASADE" Obradović: Traže ostavku, PUTIN STVARA NOVI PROJEKAT Kurir televizija

 (MONDO)