Na jučerašnjim parlamentarnim izborima, bivši slovački premijer, levičar Robert Fico pobedio je svog protivnika iz stranke Progresivna Slovačka. Ipak, na osnovu izbornih rezultata, jasno da će morati da pridobije saveznike da bi formirao sledeću vladu Slovačke.

Ficova partija SMER SSD je na jučerašnjim izborima osvojila najveći broj glasova - 23,37 odsto u 98 odsto glasačkih jedinica, zatim sledi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 odsto glasova i HLAS (Glas) partija koja je na trećem mestu sa 15,03 odsto osvojenih glasova, a čija saradnja bi mogla da postane veoma značajna za formiranje buduće vlade, piše Rojters.

Bivši Ficov kolega i levičarski lider HLAS-a Peter Pelegrini potvrdio je da ima otvorene opcije za buduće koalicije. U predizbornoj kampanji dominiralo je pitanje vojne pomoći Ukrajini. U trenutku kada EU nastoji da sačuva jedinstvo u otporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, nova slovačka vlada sa Ficom na čelu i njegovom strankom SMER-SSD pridružila bi se Mađarskoj koja narušava evropski konsenzus o podršci Ukrajini.

To bi takođe signaliziralo dalji pomak u regionu protiv političkog liberalizma, koji bi mogao biti ojačan ako konzervativni PiS pobedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog meseca. Ficova stranka je više nacionalistička i socijalno konzervativna, kritikuje socijalni liberalizam, za koji kaže da je nametnut iz Brisela. PS je liberalan u pogledu zelenih politika, LGBT prava, dublje evropske integracije i ljudskih prava.

"Želimo da sve procenimo, tako da ćemo sačekati konačno prebrojavanje", rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka kasnije u nedelju prokomentarisati rezultate.

BONUS VIDEO: 

"AKO SE OVAKO NASTAVI UKRAJINA ĆE PROSTO DA NESTANE" Bivši ambasador naveo JEDNO rešenje koje za sad odbijaju obe strane! Kurir teleivizija

 (MONDO)