Ruski optički kabl ispod Baltičkog mora oštećen je prošlog meseca na samo 28 kilometara od mesta gde je ubrzo nakon toga oštećen gasovod koji povezuje Finsku i Estoniju, saopštila je u utorak ruska državna kompanija Rostelekom. Finska policija veruje da je štetu na gasovodu Balticconnector prouzrokovao kineski kontejnerski brod koji je vukao sidro po morskom dnu, ali nije zaključila da li je reč o nesreći ili namernom činu.

Bezbednost podmorskih kablova i cevovoda na Baltiku postala je važna u pozadini rata u Ukrajini, posebno nakon dizanja u vazduh ruskog gasovoda Severni tok prošle godine. Istražitelji tek treba da utvrde ko je odgovoran za to. Rostelekom u saopštenju nije komentarisao šta je izazvalo "nesreću" na optičkom kablu koji povezuje rusku baltičku eksklavu Kalinjingrad sa ostatkom zemlje. Međutim, primetio je da je u blizini oštećenog kabla oštećen i gasovod Balticconnector.

"Oštećenje optičkog kabla Rostelekoma u Baltičkom moru zabeleženo je 7. oktobra 2023. godine u 23:30 (po moskovskom vremenu). Lokacija oštećenja kabla nalazi se 28 km od dela gasovoda Baltik konektor oštećenog 8. oktobra", navodi se.

Finska policija, koja istražuje oštećenje cevovoda, smatra da je kontejnerski brod "NewNew Polar Bear", koji plovi pod zastavom Hong Konga, glavni osumnjičeni za oštećenje cevovoda. U blizini je pronađeno veliko sidro, a istražitelji veruju da je cev pukla dok ju je brod vukao po morskom dnu. Operater Gasgrid saopštio je da bi gasovod mogao da bude van funkcije do aprila ili duže.

Kina je saopštila da je spremna da pruži neophodne informacije u skladu sa međunarodnim pravom. Dva druga baltička telekomunikaciona kabla, koja povezuju Estoniju sa Finskom i Švedskom, takođe su oštećena 7. i 8. oktobra. Rostelekom je u svom saopštenju objavio da je specijalizovano plovilo počelo popravku optičkog kabla 5. novembra i da se očekuje da će radovi trajati 10 dana, u zavisnosti od vremenskih uslova. Takođe je rečeno da korisnici nisu pogođeni jer su se podasi prenosili putem zemaljskih ruta i rezervnih satelitskih kanala.

BONUS VIDEO:

UDAR NA SEVERNI TOK: Kako je oštećen gasovod? Ko stoji iza sabotaže RUSIJA ILI ZAPAD? Kurir televizija

(MONDO)