• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TONE JOŠ JEDNA KOMPANIJA? BRODARSKI DIV UKIDA 10.000 RADNIH MESTA: Ogroman pad dobiti izazvao haos

Autor Ivana Vlajković

Danska brodarska grupacija "A.P. Moller-Maersk" ukida 10.000 radnih mesta.

 Moler Maersk ukida 10000 radnih mesta Izvor: Profimedia/IMAGO

Danska brodarska grupacija "A.P. Moller-Maersk" izvestila je da će ukinuti 10.000 radnih mesta usled snažnog pada dobiti i prihoda u trećem tromesečju.

Prihod im je u razdoblju od jula do septembra bio gotovo upola manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, potonuvši za 12,1 milijardu dolara. Oštar pad prati u stopu prepolovljeni prihod u pomorskom prevozu, uz 58 odsto niže troškove prevoza koje je tek neznatno ublažilo povećanje obujma prevezenog tereta, za pet odsto.

Neto dobit gotovo se istopila, s 8,9 milijardi na samo 554 miliona dolara. Dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije smanjila se za 83 odsto, na 1,9 milijardi dolara. "Naš sektor suočen je s novom normalom koju obeležavaju prigušena potražnja, povratak cena na istorijske nivoe i inflacijski pritisak na našu troškovnu bazu", naveo je u saopštenju izvršni direktor Vincent Clerc, prenosi Blic.

Prosečni troškovi prevoza su u brodskom saobraćaju prepolovljeni u odnosu na treće prošlogodišnje tromesečje. "Od leta svedočimo prekomernim kapacitetima u većini regija koji su doveli do pada cena i ne primećujemo gotovo nikakve naznake reciklaže ili praznog hoda brodova, dodao je Clerc.

Grupa je već u avgustu upozorila da očekuje oštriji pad svetske potražnje za kontejnerskim pomorskim prijevozom u ovoj godini zbog slabog gospodarskog rasta i prodaje zaliha nakon pandemije kovida. U petak su izvestili da će smanjiti broj zaposlenih sa 110.000 u januaru na manje od 100.000 do kraja godine, što bi im trebalo srezati troškove u 2024. za 600 miliona dolara. Jednokratni trošak restrukturiranja ove kompanije iz Danske od 350 miliona dolara planiraju knjižiti uglavnom u ovoj godini.

Potvrdili su prognozirani raspon ovogodišnjeg prihoda i operativne dobiti, ali sada očekuju da će biti na njegovoj donjoj granici. Kompanija očekuje temeljnu dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u rasponu od 9,5 do 11 milijardi dolara i temeljnu dobit pre kamata i poreza između 3,5 i pet milijardi dolara.

Predviđaju ipak nešto blaži pad obima svetskog kontejnerskog prevoza tereta, za 0,5 do dva odsto. Do sada očekivali su pad u rasponu od jedan do četiri odsto.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:30
ZBOG BANKROTA AMERIČKE BANKE SLEDI DRASTIČNA PROMENA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Stručnjaci otkrili scenario koji može da zadesi Srbiju
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image