Sneg koji je, praćen jakim vetrom, neprekidno padao dva dana, zavejao je Crnu Travu. Visina snega je do jednog metra, smetovi i preko metar i po, a bez struje je oko 200 stanovnika. Na teritoriji cele opštine jutros je proglašena vanredna situacija. Priroda još nije bila spremna za snežne padavine. Od tereta lišća i mokrog snega drveće se savilo, grane izlomile, žice pokidale i ostavile deo Crnotravaca bez električne energije. Od glavnog puta dalje se ne može. Mahale su zavejane.

"Imamo četrnaest mesnih zajednica, 25 naseljenih mesta i sve mahale su potpuno zavejane, nijedan put nije prohodan, trenutno struje nema u dve mesne zajednice ukupno 200 meštana je bez struje", navodi Slavoljub Blagojević, komandant Štaba za vanredne situacije Crne Trave. U samoj varošici život teče. Usporeno, uobičajeno za duge i hladne crnotravske zime. Vrtić i škole rade.

Na pitanje da li je hladno, Aleksandar Savić iz Mlačišta kaže: "Da. A u školu se mora."

Još u septembru spreme se hrana i ogrev i čekaju snegovi. Vreme mu je u novembru samo što metar prvog snega niko nije očekivao. Zavejalo pa se jedva stiže do drva. "Kad je planina u pitanju tako mora”, navodi Mirko Marković iz Crne Trave. I ovako otprilike sve do maja. Na pitanje - jesu li spremili dovoljno drva, odgovara: "Pa da, ima ih, samo treba ih naći".

I osamdesetdvogodišnja Ljubinka živi sama. Ova stamena Crnotravka rodno mesto nikada nije napuštala. Kaže, srode se gorštaci sa smetovima, bili su nekada i veći. "Mi smo se navikli, sad ovi mladi novi što dolaze njima je to nešto čudo meni nije jer ja sam ceo život tu", kaže Ljubinka Ristić iz Crne Trave.

Za potpunu normalizaciju života biće potrebno desetak dana, javlja "RTS".

BONUS VIDEO

Prvi sneg u Beogradu Kurir televizija

(RTS/M. Š.)