Ukrajina je saopštila da je oborila ruski vojni helikopter, navodno je reč o "Aligatoru K-52", koristeći američki višecevni raketni sistem HIMARS. Prema navodima Odeljenja za strateške komunikacije ukrajinske vojske, helikopter je pogođen u sredu kod Limana u Donjeckoj oblasti, prenosi "Večernji list".

Na snimku se navodno vidi helikopter k-52, ali to nije moguće potvrditi. Objavljen je i snimak napada, a Jurij Ignat, portparol oružanih snaga Ukrajine, saopštio je ranije da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila već 15 ruskih hipersoničnih raketa "Kinžal".

"Piloti bespilotne letelice prilagodili su rad HIMARS-a Oružanih snaga Ukrajine. Čestitke povodom Dana oružanih snaga Ukrajine primilo je osoblje ruskog transportnog helikoptera u blizini Limana", navodi se u opisu snimka.

Kakav je borbeni helikopter "Aligator K-52"?

Aligator je težak 7.700 kilograma. Projektovan je u konstruktorskom birou “Kamov”, proizvodi ga fabrika “Progres” iz Arsenjeva na istoku Rusije.

Maksimalna visina letenja je oko 4.000 metara, dok je brzina vertikalnog uspinjanja deset metara po sekundi. “Nos” helikoptera na sebi ima dva radara sa antenama - jedan za vazdušne ciljeve a drugi za ciljeve na zemlji. Termalne kamere za izviđanje terena danju i noću nalaze se u dve kupole - jedna je ispod kokpita a druga se nalazi ispod nosa helikoptera. “Ka-52” ima topove koje ima Aligatorov prethodnik, model “Ka-50” i oni se nalaze na oba krila. Da bi se održala maksimalna brzina od 315 kilometara na čas, oklop i skladište za municiju su morali da budu smanjeni. Ono po čemu se razlikuje od konkurencije, po izgledu i performansama, su kontrarotirajuće elise. One u potpunosti eliminišu potrebu za repnim rotorom, donose i velike aerobatičke sposobnosti.

YouTube/screenshot/Matsimus Aligator Ka-52

Još jedno tehničko rešenje “Aligatora” čini jedinstvenim. U pitanju je katapultirajuće sedište “Zvezda” K-37, koje funkcioniše tako što će u slučaju nužde, pre aktiviranja raketnih bustera u sedištima, eksplozivna punjenja usmerenom detonacijom razneti rotore, koji odlete u stranu, i samim tim omogućuje pilotu da bezbedno iskoči iz kokpita nakon čega se otvara padobran.

I dalje se Ka-52 smatra najboljim borbenim helikopterom na svetu. Leti na malim visinama, ima autopilota koji obaveštava pilote o nižim objektima u blizini poput zgrada ili strujnih žica. Proizvodnja “Aligatora” počela je u manjem obimu sredinom devedesetih godina prošlog veka, dok je serijska proizvodnja počela 2008. godine. Porodica helikoptera Ka-50 imala je “vatreno krštenje” u Čečenskom ratu 2001. godine.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

BONUS VIDEO:

RUSI NAPRAVLI AVIO-RAKETU SA OGROMNOM RAZORNOM MOĆI! Pukovnik: Namenjena betonskim ukopima Ukrajinaca koje su odali zarobljenici Kurir teleivizija

(MONDO/A.B.)