Svetska javnost "gori" zbog upravo objavljenih dokumenata o američkom milijarderu i finansijeru Džefriju Epstinu, u kojima se navodi više od 170 saradnika i poznanika ovog pedofila i seksualnog prestupnika, poput bivših predsednika SAD Bila Klintona i Donalda Trampa, ali i britanskog princa Endrua. Epstin nije dočekao suđenje, jer se ubio u zatvoru, a oko njegove smrti plele su se razne teorije zavere.

Epstin je ostavio testament samo dva dana pre nego što je nađen obešen u zatvorskoj ćeliji. Da čitava priča dodatno dobije na misterioznosti, u testamentu su se našla imena onih koji su, po svemu sudeći, to najmanje očekivali.

Iako se dosta pisalo o poznanstvu Epstina sa Bilom Gejtsom, vest o tome da se ime njegovog nekadašnjeg savetnika našlo u testamentu pokojnog milionera dodatno je zainteresovalo svetsku javnost. Reč je o Borisu Nikoliću, imunologu sa Harvarda koji je, kako stoji u njegovoj bogatoj biografiji, Medicinski fakultet završio u Zagrebu. Boris Nikolić je, kako navode strani mediji, u testamentu imenovan za rezervnog izvršioca, u slučaju da Epstinovi advokati Daren Indajk i Ričard Kan ne budu u mogućnosti da ispoštuju poslednju volju svog poslodavca, te svu njegovu ličnu imovinu ustupe misterioznom entitetu pod nazivom "1953 Trust".

Nikolić je navodno bio šokiran ovim saznanjem i nije želeo da prihvati posao koji mu je poveren. "Niko me nije konsultovao i uopšte nemam nameru da ispunim ono što se od mene traži", napisao je tada nekadašnji savetnik Bila Gejtsa za "Blumberg".

Nikolić je rekao i da ga Epstin nikada nije finansirao, a njihova veza ostaje nejasna, piše Dejli mejl. Nikolić i Bil Gejts su 2015. godine osnovali kompanija Editas Medicine za uređivanje genoma, u vrednosti od 120 miliona dolara.

(Blic, Mondo, I.L.)