Nemački parlament odbacio je u sredu uveče predlog CDU i CSU da se Ukrajini pošalju rakete dugog dometa Taurus. Gotovo svi predstavnici vladajuće koalicije, socijaldemokrate, zeleni i liberali, odbili su predlog Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) da se ova moderna raketa švedsko-nemačke proizvodnje pošalje u Ukrajinu.

Nemačka agencija dpa ​​piše da je rezultat glasanja zbunjujući jer su Zeleni i liberali mesecima tražili od kancelara Olafa Šolca da pošalje te projektile koji bi Kijevu omogućili da gađa duboko u rusku teritoriju. Poslanici liberala tvrde da su glasali protiv jer je predlog bio povezan sa godišnjim izveštajem parlamentarnog komesara za nemačke oružane snage, "što nije prikladno", napisala je Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja ipak podržava slanje tog oružja u Kijev.

Taurus je jedna od najmodernijih raketa, sposobna da uništi bunkerski kompleks sa velike udaljenosti i visine. Šolc je početkom oktobra odlučio da za sada neće snabdevati Ukrajinu ovim oružjem, strahujući upravo od toga da bi Ukrajina mogla da gađa rusku teritoriju, prenosi dpa.

BONUS VIDEO:

"POČELO JE BOMBARDOVANJE, MORAM DA SE POVUČEM ODAVDE!" Prekinuto uključenje književnika u emisiju zbog HAMASOVIH RAKETA!  Kurir TV

(MONDO/U. M.)