Bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio je na Republikanskim predizborima u Nju Hempširu, ostavivši iza sebe bivšu ambasadroku SAD u Ujedinjenim nacijama i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki HejliTramp je osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Hejli osvojila 43,6 odsto glasova i izborila je osam elektora, na osnovu gotovo 90 odsto obrađenih glasačkih listića, prenosi "Gardijan".

Ovakav ishod predizbora u Nju Hempširu, nakon pobede na kokusu u Ajovi prošle nedelje, sugeriše da će Tramp po treći put biti kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima, i da će se najverovatnije u novembru po drugi put suočiti sa predsednikom SAD i najverovatnijim kandidatom Demokratske stranke Džozefom Bajdenom.

Tramp se obratio svojim pristalicama u Našui, govoreći i o rezultatima Niki Hejli. ''Ona nije pobedila, ona je izgubila. Razbijena je. Imala je veoma loše veče. Bila je treća u Ajovi, a još uvek se mota okolo'', rekao je Tramp.

S druge strane, Hejli je poručila da će, uprkos porazu u Nju Hempširu, nastaviti sa kampanjom za naredne predizbore Republikanske stranke, koji se održavaju u Južnoj Karolini, državi gde je obavljala funkciju guvernerke.

''Predizbori u Nju Hempširu bili su prvi u zemlji, ali nisu bili poslednji. Trka je daleko od kraja. Ostalo je još na desetine država, a sledeća na redu je moja Južna Karolina'', rekla je Hejli, ocenivši da se ''haos Džozefa Bajdena'' ne može popraviti ''republikanskim haosom''. Ankete pokazuju da Tramp ima značajnu prednost u Južnoj Karolini. Gardijan podseća da Niki Hejli ostaje poslednji protivkandidat Trampu za republikansku nominaciju, nakon što se iz predizborne trke povukao guverner Floride Ron DeSantis.

BONUS VIDEO:

DONALD TRAMP Kurir TV

(MONDO/U. M.)