Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave dan posvećen Prepodobnom Teodosiju Velikom koji je rođen u oblasti Kapadokije, u selu Mogariasi. 

S kadionicom, u koju je stavio hladan tamjan, Teodosije je tražio mesto gde bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gde se ugljevlje razgori samo od sebe. Tu se nastanio. Uskoro se sabra oko njega mnogo monaha raznih jezika zbog čega je sagradio po jednu crkvu za svaki jezik.

U dan pričešća sva bratija sabirala se u veliku crkvu u kojoj se služilo na grčkom jeziku. Teodosije beše uzvišeni primer života svima monasima, primer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svima hrišćanskim dobrodeteljima. I Bog ga obdari darom čudotvorstva, te je mogao isceljivati bolesne, na daljinu se javljati i pomagati, zveri krotiti, budućnost predviđati, hleb i pšenicu umnožavati. Beše mu molitva na usnama danju i noću.

Veruje se da danas treba da se izgovore ove reči: "Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Teodosije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše. Upokojio se mirno u Gospodu kada mu beše sto pet godina od rođenja (529. godine)". 

BONUS VIDEO: 

Bogojavljanje Bela Crkva MONDO

(MONDO/I.V.)