Ministar odbrane Južne Koreje upozorio je u sredu Severnu Koreju (DNRK) da bi u slučaju rata bila u opasnosti od pada režima. Neposredno pre toga, DNRK je ispalila nekoliko krstarećih projektila u Žuto more u sklopu testiranja oružja.  "Južnokorejski ministar odbrane Sin Von-sik upozorio je DNRK tokom posete 17. borbenoj eskadrili u vazdušnoj bazi u gradu Čongdžu, južno od Seula. U bazi se nalazi i 40 lovaca F-35 sa "nevidljivom" stelt tehnologijom.

"DNRK je identifikovala Republiku Koreju kao svog najvećeg neprijatelja i preduzima neprijateljske akcije za širenje komunizma po Korejskom poluostrvu. Ako se Kimov režim odluči za najgoru opciju, rat, vi treba da budete avangarda da što pre eliminišete neprijateljsko vođstvo i okončate režim", rekao je Sin. On je pozvao pilote da koriste stelt tehnologiju u slučaju provokacije od strane DNRK kao čvrst i precizan odgovor.

Lovci F-35 omogućavaju strateške udare velikog dometa bez radarske detekcije. Južnokorejske vazduhoplovne snage planiraju da nabave još 20 aviona do 2027. godine.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je prošle nedelje zapretio Južnoj Koreji ratom ako "i hiljaditi deo milimetra" prekrši granice DNRK. On je dodao da njegova zemlja neće poštovati severnu demarkacionu liniju, koja je de fakto državna granica između dve Koreje. Severna Koreja tvrdi da je testirala "podvodni nuklearni dron" u Japanskom moru. To je trebalo da bude odgovor na zajedničku pomorsku vežbu Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

BONUS VIDEO:

OVE ZEMLJE SU STEKLE BENEFITE ZBOG RATA U UKRAJINI! Tomić nema dilemu: Severna Koreja može izazvati ono od čega svi bežimo Kurir televizija

(MONDO/U. M.)