Vlasti Teksasa postaviće bodljikavu žicu duž cele granice sa Meksikom! Zamenik guvernera države Dan Patrik rekao je za Foks njuz da će biti potrebno "mnogo rezača žice" da federalne vlasti preseku sve barijere koje bi Teksas odmah obnovio.

"Protok ilegalnih migranata koji prelaze državnu granicu pao je sa 3.000 ljudi dnevno pre nekoliko meseci na nulu nakon postavljanja žilet žice", rekao je Patrik. Zamenik guvernera navodi da nema smisla da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena "uđe i preseče bodljikavu žicu" s obzirom na uspeh koji je država postigla zahvaljujući svojim naporima. Patrik je naglasio da Teksas ne želi konfrontaciju.

Bela kuća, podsetimo, sukobljava se sa Teksasom zbog mera bezbednosti granica. Teksas insistira da je neadekvatna granična politika dovela rekordan broj ilegalnih imigranata u Sjedinjene Američke Države dok Bajdenova administracija naziva mere koje preduzimaju lokalne vlasti neustavnim i preteranim. 

Teksas je postavio ograde od bodljikave žice na granici sa Meksikom, međutim, Vrhovni sud je zahtevao da guverner Greg Abot ukloni barijeru. Rok da država dozvoli federalnim radnicima da uđu u deo granice kako bi uklonili barijere istekao je u petak.

Abot je naredio mere samoodbrane zbog situacije sa migrantima i naglasio da će država voditi sopstvenu politiku sve dok savezne vlasti ne počnu da se nose sa bezbednošću granica. Takođe je rekao da država namerava da nastavi da širi obim barijera koje se grade.

Republikanski guverneri 25 američkih država, podsetimo, optužili su predsednika Bajdena za nespremnost da se bori protiv ilegalne migracije i izrazili solidarnost sa vlastima Teksasa. Tokom decembra granični zvaničnici zabeležili su rekordne 302.000 ilegalnih prelazaka granice.

BONUS VIDEO:

"DOĐU IZ TURSKE SA UREDNIM PAPIRIMA, NE MOŽETE IM NIŠTA" Orlić: Migranti imaju novu taktiku na severu Srbije, policija U PROBLEMU Kurir TV

(MONDO/U. M.)