Prvi čovek američke CIA Vilijam Berns je govorio o situaciji na Bliskom istoku i naglasio da je ona komplikovanija nego ikada ranije.

Berns je, između ostalog, naglasio da se SAD suočavaju sa jednim od onih retkih trenutaka koji se opisuju kao zora Hladnog rata ili period posle 11. septembra. "Kineski uspon i ruski revanšizam predstavljaju zastrašujuće geopolitičke izazove u svetu intenzivne konkurencije gde SAD više ne uživaju neosporan primat i gde klimatske pretnje rastu. Na mnogo načina, ova dešavanja otežavaju posao CIA nego ikada, dajući protivnicima nove moćne alate da nas zbune, izbegnu i špijuniraju", rekao je on.

Kada je reč o Bliskom istoku, Berns je rekao da je poslednje četiri decenije proveo radeći na Bliskom istoku i retko ga je video zapetljanijeg i eksplozivnijeg. "Intenzivna izraelska operacija u Gazi, zadovoljavanje humanitarnih potreba palestinskih civila koji pate, oslobađanje talaca, sprečavanje širenja sukoba na druge frontove u regionu i oblikovanje pristupa "dan posle" u Gazi - sve su to neverovatno teški problemi", rekao je prvi čovek CIA-e.

On je rekao i da je teško oživljavanje nade u trajni mir koji obezbeđuje bezbednost Izraela, kao i palestinske državnosti i iskorištava prilike za normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom, ali da se takvim stvarima i pitanjima treba baviti. U kontekstu Bliskog istoka, Berns se posebno osvrnuo na Iran.

"Teheran je ohrabren krizom i izgleda spreman da se bori do poslednjeg regionalnog saveznika. Ključ bezbednosti Izraela i regiona je suočavanje sa Iranom", rekao je on. Na kraju, osvrnuo se na ulogu Amerike na Bliskom istoku. "Sjedinjene Države nisu isključivo odgovorne za rešavanje bilo kog od uznemirujućih problema Bliskog istoka. Ipak, nijedan od njih se ne može upravljati, a kamoli rešiti, bez aktivnosti američkog rukovodstva", naveo je Berns za "Foreign Affairs", prenosi klix.ba.

BONUS VIDEO: 

"IZRAEL JE POSTAO GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI U GAZI!" Miletić tvrdi: Uspostavili su VOJNE VEZE SA EGIPTOM da ne dođe do eskalacije Kurir televizija

(MONDO/I.V.)