Smrtonosni napad na američke vojnike u Jordanu još je jedan pokazatelj da se Amerika i njeni saveznici suočavaju s regionalnim sukobom na Bliskom istoku. To je sukob u kojem su oni protagonisti, sukob na koji žele da utiču i sukob koji nisu uspeli da obuzdaju, stoji u analizi "Sky Newsa".

Trenuci poput ovog su prekretnica. Radi se o napadu koji će prisiliti američkog predsednika Bajdena da odgovori. Ovaj trenutak za aktualnog predsednika SAD predstavlja itekako kompleksan izazov. U izbornoj godini i s anketama koje mu ne idu u prilog, Bajden je pod velikim pritiskom.

Tramp ionako govori da je Bajden uvukao Ameriku u ratove

swq40586 copy.jpg
Youtube/ Donald J Trump/Screenshot 

S jedne strane, silovit odgovor na napad bio bi prirodan odgovor vrhovnog zapovednika američke vojske. Ali njegov verovatni politički protivnik Donald Tramp već govori da je Bajden uvukao Ameriku u ratove, zbog čega eskalacija Bajdenu nikako ne ide u prilog. Geopolitički gledano, činjenica da se napad dogodio na teritoriju Jordana, bliskog američkog saveznika, zabrinjavajuća je za Bajdena, baš kao i za jordansku vladu. Bajden će verovatno biti prisiljen da pošalje još više snaga u regiju kako bi dodatno osigurao američke baze i odvratio napade. Ali takav potez bi ujedno nove američke snage doveo u opasnost.

Napad u Jordanu sigurno će povećati i unutrašnje napetosti u toj zemlji. Kralju Abdulahu ne treba da ga percipiraju kao pristalicu Amerike. Treba imati na umu da je javno mnijenje o Americi u arapskom svetu izuzetno nisko nakon njene nedvosmislene podrške izraelskom ratu u Gazi.

Bajden je dosad mogao izbegavati eskalaciju, ali...

Od napada Hamasa 7. oktobra bilo je više od 150 napada milicije koje podupire Iran u Siriji i Iraku protiv američkih snaga. Neverovatno je da nijedan nije rezultirao smrtnim slučajevima, što je omogućilo predsjedniku Bajdenu da izbjegne eskalaciju.

Prošle nedjelje potvrđeno je da su dvojica pripadnike elitne mornaričke jedinice SEAL umrla nakon što su nestala tokom pomorske operacije presretanja oružja iz Irana koje je bilo upućeno islamističkim pobunjenicima Hutima u Jemenu. Tajna priroda misije specijalnih snaga omogućila je američkoj vojsci da ponudi nejasno objašnjenje tog incidenta.

Ali napad u Jordanu je sasvim drugačiji. Tri Amerikanca su mrtva, a više od 30 ih je ranjeno. Za predsednika SAD suočenog s toliko izazova, kako kod kuće, tako i u svetu, pritisak je ogroman, prenosi "Index.hr".

BONUS VIDEO: "UMESTO PREDLOGA ZA MIR, BAJDEN DOVEO DVA RAZARAČA" 

"UMESTO PREDLOGA ZA MIR, BAJDEN DOVEO DVA RAZARAČA" Lalić: Ni EU, ni UN, ni SAD ne shvataju koliko je važno zaustaviti KRVOPROLIĆE Kurir TV

(Mondo/M. Š.)