Premijer Mađarske Viktor Orban tvrdi da ga Evropska unija ucenjuje da odobri pomoć od 50 milijardi evra za Ukrajinu čemu se on usprotivio, prenosi "Indeks". Prošle nedelje je objavljeno da je u dokumentu neimenovanog zvaničnika Saveta Evropske unije navedene mere usmerene na mađarsku ekonomiju koje će biti implementirane ako Orban ne odobri novi paket pomoći Ukrajini.

O paketu pomoći će se raspravljati u četvrtak 1. februara na samitu čelnika Evropske unije. Orban je u intervjuu za francuski nedeljnik "Puan" rekao da je plan "poput ucenjivačkog priručnika" koji bi Mađarsku stavio pod "veliku finansijsku blokadu".

"Tada bi Mađarska pretrpela armagedon. Ne sumnjam da je dokument o kojem piše 'Fajnenšel Tajms', autentičan. Poznajući Brisel, oni su sposobni za to", rekao je Orban.

Orban se uključio u napete pregovore kako bi izvukao ustupke od ostatka bloka u zamenu za podršku paketu pomoći Ukrajini. On je bio jedini evropski zvaničnik koji je odbio da podrži paket pomoći na samitu u decembru.

Predloženi finansijski paket izvukao bi novac iz budžeta Evropske unije što znači da zahteva jednoglasno odobrenje zvaničnika Evropske unije, uključujući Mađarsku. Mađarska je od tada ponudila da se finansiranje podeli u godišnje tranše što bi Budimpešti dalo priliku da blokira slanje pomoći Ukrajini svake godine.

BONUS VIDEO:

"UKRAJINA JE RAZBIJENA!" General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata! Kurir teleivizija

(MONDO/A.B.)