Mađarski premijer Viktor Orban podržao je juče sporazum o ogromnom paketu pomoći Ukrajini. Iako se spekulisalo da će Orban ponovo blokirati sporazum na jučerašnjem sastanku EU, sastanak je trajao samo sat vremena, nakon čega je saopšteno da su sporazum podržale sve države članice.

"Politico" piše da su italijanska premijerka Đorđa Meloni i francuski premijer Emanuel Makron zaslužni za ubeđivanje Orbana. "Meloni je razgovarala sa Orbanom zbog njihove dugogodišnje veze", rekla su dvojica diplomata za "Politico". Odluka, doneta juče na samitu u Briselu, bila je ključna za lidere EU koji su želeli da pokažu podršku Ukrajini, a da u isto vreme pokažu da su u stanju da obuzdaju mađarsku pobunu. Orban je više puta zapretio da će upotrebiti taktički veto na niz evropskih pitanja kako bi izvukao novac iz EU. Ulazeći juče na sastanak, lideri su naglasili da, iako je sporazum bez Mađarske moguć, to bi Rusiji signaliziralo nedostatak evropskog jedinstva.

Meloni se sastajala sa Orbanom u hotelu

Ljudi bliski Meloni rekli su da je ona započela svoj takozvani "diplomatski rad" pre nekoliko meseci, održavajući razgovore i sastanke sa različitim ministrima i zvaničnicima, čak i pre nego što 27 lidera u decembru nisu uspeli da postignu dogovor o pomoći Ukrajini, jer Orban nije hteo da to podrži. U sredu uveče, delegacije su radile do kasno u noć kako bi osigurale da Orban ne potkopa sporazum.

Meloni je ove nedelje pojačala svoje napore, prenosi "Politico", razgovarajući sa Orbanom telefonom, sastajući se sa njim u briselskom otmenom hotelu "Amigo" na sat vremena, i ponovo u četvrtak ujutru pre početka sastanka. Francuski predsednik Emanuel Makron se u sredu uveče takođe sastao sa Orbanom, nakon višenedeljnih pokušaja da sa njim izgradi mostove. Ranije ovog meseca, pokušao je da pridobije mađarskog lidera tokom ručka u Jeliseju. Tokom tog ručka, Makron je zamolio Orbana da podeli svoju viziju o tome kako bolje integrisati istočne zemlje EU.

profimedia-0738494499.jpg
Profimedia 

Makron je odigrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, naglasile su diplomate. "Nikada nije želeo da se suprotstavi Orbanu, već je želeo da ga pridobije. To je pristup koji se danas isplatio", rekao je izvor blizak francuskom predsedniku. "Ove ofanzive su omogućile predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da odmah započne samit objavljivanjem dugo očekivanog dogovora", rekao je jedan zvaničnik upoznat sa diskusijom u prostoriji.

Mišel je preskočio formalnosti, brzo iznevši detalje sporazuma sa Orbanom, na šta se nijedan lider nije protivio, uključujući male ustupke Mađarskoj. Godišnja debata o paketu pomoći i "ako je potrebno" revizija za dve godine "omogućili bi Orbanu da sačuva obraz kod kuće", rekao je jedan diplomata EU. Mađarska je razvoj situacije predstavila kao pobedu Budimpešte

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da Orbanu nisu dati dodatni ustupci, a to je učinio i nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare posle samita. Još važnije od osvajanja Budimpešte bilo je dodavanje rečenice u tekstu koja se poziva na ranije zaključke samita, koji garantuju da je način na koji Evropska komisija ocenjuje vladavinu prava u Mađarskoj pravedan i objektivan. To je učinjeno da bi se vratilo duboko nepoverenje koje Budimpešta ima prema Komisiji u vezi sa isplatom novca Mađarskoj. "Orban je dobio obavezu da se prema njemu pošteno postupa", rekao je jedan diplomata EU.

Diplomate i zvaničnici rekli su da je Orban jednostavno morao da popusti kako bi izbegao veliku političku krizu. A uoči saopštenja u četvrtak, lideri nisu bili stidljivi da pokažu Mađarskoj ko je glavni. "Mađarskoj je potrebna Evropa. On takođe treba da vidi šta Mađarska dobija svojom pripadnošću Evropi", rekla je estonska premijerka Kaja Kalas ulazeći na skup.

BONUS VIDEO:

"UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA!" Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ Kurir TV

(MONDO/N.D.)