U Crnom Moru blizu poluostrva Krim, ukrajinska vojska je potopila ruski ratni brod "Ivanovec", piše "Gardijan". Ukrajina je ovu vest objavila na društvenim mrežama, na platformi "X", nekadašnjem "Tviteru".

Na snimku koji je objavila ukrajinska vojna obaveštajna služba, vidi se napad morskih dronova na rusku korvetu. Snimak se završava sa slikama eksplozije, a vidi se i kako brod tone.

Više ruskih ratnih blogera potvrdilo je da se napad dogodio. Ubrzo su i zvaničnici sa zapada rekli da "veruju da je ratni brod uništen u napadu bespilotnih letelica velikog dometa".

 "Kao rezultat niza direktnih udaraca u trup, korveta je oštećena, prevrnula se na krmu i potonula. Vrednost broda je oko 70.000.000 dolara", stoji u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Nije saopšteno da li ima žrtava, ali se sumnja da ih ima. Ovaj brod ima posadu od 40 ljudi, Rusija nije zvanično komentarisala incident.

"Tokom noći, neprijatelj je potopio 'Ivanovec', veliki raketni brod", napisala je uticajna ruska vojna blogerka Anastasija Kaševarova na svom "Telegram" kanalu.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

BONUS VIDEO:

PRVI SNIMAK TERETNOG BRODA KOJI GORI KOD OBALE HOLANDIJE: Vatra izmiče kontroli, posada skočila u more, tone 3.000 vozila Reuters

(MONDO/A.B.)