Italija će postati meta ako bude učestvovala u napadima na Jemen, rekao je visoki zvaničnik jemenskih Huta povezanih sa Iranom u intervjuu objavljenom u ponedeljak. Mohamed Ali al-Huti, vođa vrhovnog revolucionarnog odbora Huti, rekao je za dnevnik La Republika da Italija mora da bude neutralna u izraelsko-palestinskom sukobu i da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi napade na Gazu.

On je dodao da bi zaustavljanje rata u Gazi bio jedini način da se postigne mir u regionu. Italija je u petak saopštila da će obezbediti admirala koji će komandovati pomorskom misijom Evropske unije u Crvenom moru kojoj se pridružila kako bi zaštitila brodove od napada Huta. Mandat misije, koa će biti pokrenuta sredinom februara, biće zaštita komercijalnih brodova i presretanje napada, ali neće učestvovati u napadima na Hute, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

BONUS VIDEO:

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!  kurir televizija

(MONDO/U. M.)