U Mađarskoj poslednjih dana padaju ostavke najviših zvaničnika i bliskih saradnika premijera premijera Viktora Orbana. Prvo je ostavku podnela mađarska predsednica Katalin Novaknakon pomilovanja čoveka koji je bio umešan u slučaj zlostavljanja dece, a ubrzo je to učinila i bivša ministarka pravde Judit Varga, zbog iste afere.

Najave su usledile posle sve većeg pritiska opozicionih političara i protesta ispred predsedničke palate u petak uveče. "Dajem ostavku na funkciju. Izvinjavam se onima koje sam povredila i svim žrtvama koje su možda imale utisak da ih nisam podržala", rekla je 46-godišnja Novak, priznajući da je pogrešila. Novak, koja je inače bila i ministarka za porodična pitanja, rekla je da će uvek biti za zaštitu dece i porodica.

"Predsednica Republike Mađarske podnela je danas ostavku. Od promene sistema, za validnost pojedinačne odluke predsednika o pomilovanju potreban je potpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu koju ministar pravde priznaje, a kada je reč o predsednikovoj odluci o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsednika", napisala je Varga u objavi na društvenim mrežama.

Kao ministarka pravde, koja je napustila funkciju da bi vodila izbornu kandidaturu za Evropski parlament, odobrila je pomilovanje. "Odričem se poslaničkog mandata i šefa liste za Evropski parlament", navela je ona na Fejsbuku. Varga je važila i za zvezdu u usponu u vladajućoj partiji Fides. Nakon nje oglasio se i njen bivši suprug Peter Mađar, takođe istaknuta ličnost u Mađarskoj, koji je držao funkcije u državnim firmama.

On je u svojoj objavi na društvenim mrežama izrazio bes pre svega prema najbližim Orbanovim ljudima. "Danas podnosim ostavku na funkciju u obe državne kompanije. Dajem ostavku i na članstvo u nadzornom odboru MBH banke Nirt, koja je delimično u državnom vlasništvu. Razlozi moje ostavke nisu profesionalni. Ne želim ni minut duže da budem deo sistema u kojem se pravi krivci kriju iza ženskih suknji, gde razni Toniji (Antal Rogan, Orbanov šef kabineta), Adamovi (Adam Nagi, Roganov saradnik) i Barbare (sadašnja supruga Rogana) mogu da se smeju iza rukava, dok bezobzirno žrtvuju one koji, za razliku od njih, nikada nisu radili za svoje materijalne interese već za interese svoje zemlje i sunarodnika. Dugo sam verovao u ideal, u nacionalnu, suverenu, građansku Mađarsku i dugi niz godina pokušavao da svojim skromnim sredstvima doprinesem njegovom ostvarenju. Međutim, poslednjih godina, a posebno danas, shvatio sam da je sve ovo zaista samo politički proizvod, zašećereni premaz koji ima samo dve svrhe: da prikrije rad fabrike moći i da stekne ogromno bogatstvo. Verujem da Mađarska nije zemlja Antala Rogana, oligarha, pa čak ni nekoliko uticajnih porodica, već zemlja Janoša Hunjadija, Ištvana Sečenjija, Ignaca Semelvajsa, Ištvana Betlena, Mikloša Radnotija, Margit Slahte, Šandora Maraija, boraca za slobodu, '56, Ludasa Matisa i svakog pristojnog Mađara", naveo je Peter Mađar.

Novak je postala prva žena koja je imala suštinski ceremonijalnu ulogu predsednika u martu 2022. Kontroverzu je izazvalo pomilovanje bivšeg zamenika direktora dečjeg doma. Pomogao je da se prikrije seksualno zlostavljanje dece u domu. Odluka je doneta prošlog aprila tokom posete pape Franje Budimpešti. Otkako je nezavisni medij 444 objavio vest o odluci prošle sedmice, opozicija u zemlji pozivala je na ostavku predsednice. U petak uveče demonstranti su se okupili ispred predsedničke palate, a tri predsednička savetnika su odmah dala otkaz.

Novak, koja je u petak boravila u Kataru da prisustvuje utakmici Mađarske protiv Kazahstana na Svetskom prvenstvu u vaterpolu, brzo se vratila u Budimpeštu. Čim je njen avion sleteo, ona je izašla i najavila ostavku. "Dato pomilovanje i nedostatak objašnjenja su možda izazvali sumnju u nultu toleranciju prema pedofiliji. Ali ne može biti sumnje na ovu temu", dodala je ona, pre nego što se izvinila.

Nekoliko minuta nakon njenog saopštenja, druga Orbanova saveznica Judit Varga, takođe je objavila da se "povlači iz javnog života". "Bilo je brzo: prvo Novak, pa Varga", rekla je mađarska evroposlanica Ana Donat reagujući na vest. Ali znamo da se nijedna važna odluka u Mađarskoj ne može doneti bez odobrenja Viktora Orbana, dodala je Donat, članica male liberalne partije Momentum, na Fejsbuku. "On mora da preuzme odgovornost i objasni šta se dogodilo… To je njegov sistem", rekla je ona.

U pokušaju da smiri nacionalni gnev, Orban je u četvrtak najavio da želi da revidira mađarski ustav kako bi se isključila mogućnost pomilovanja kriminalaca pedofila. Skandal je bio veliki udarac za Viktora Orbana, koji je na vlasti od 2010. i koji se suočava sa izborima za Evropski parlament baš u trenutku kada zemlja izlazi iz inflacione krize. Viktor Orban je godinama vodio kampanju navodne zaštite dece od, kako je rekao, LGBTQ aktivista koji lutaju školama u zemlji.

To je bilo jedno od nekoliko pitanja oko kojih se Viktor Orban, koji sebe voli da prikazuje kao zaštitnika hrišćanstva i tradicionalne porodice, sukobio sa Evropskom komisijom. Novak, koju je privremeno zamenio predsednik parlamenta Laslo Kover, magazin Forbs je prošle godine proglasio za najuticajniju ženu u javnom životu Mađarske. Nakon njenog odlaska državnim vrhom Mađarske sada potpuno dominiraju muškarci. Od sredine 2023. nije bilo žena u kabinetu Viktora Orbana od 16 članova.

BONUS VIDEO:

"MAĐARSKA POLITIKA DIREKTNO UZROKUJE PROBLEM KOD NAS" Đurović: Znate li odakle im oružje? Na 15 km od granice je njih 3.000! Kurir TV

(Blic/MONDO/N.D.)