Severna Koreja je jutros ispalila nekoliko krstarećih projektila ka Japanskom moru, saopštila je južnokorejska vojska. Ovo je još jedno u nizu testiranja naoružanja koje je Pjongjang sproveo ove godine.

"Naša vojska je danas u 9 sati uočila nekoliko nepoznatih krstarećih projektila u vodama severoistočno od Vonsana, a južnokorejske i američke službe pokrenule su detaljnu analizu", saopštio je vojni štab Južne Koreje. U saopštenju se dodaje da će južnokorejska vojska "pojačati posmatranje i nadzor" i "pomno pratiti sve znakove dodatnih aktivnosti Severne Koreje", prenosi Index.

Pjongjang je u ponedeljak saopštio da je testirao novi sistem upravljanja višecevnim raketnim bacačem, kojim namerava da značajno ojača svoje odbrambene sposobnosti. Severna Koreja, koja ima nuklearno oružje, proglasila je Južnu Koreju svojim "glavnim neprijateljem" ove godine, zatvorila je agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i preti ratom.

Pjongjang je pojačao testiranje vojne opreme, testirajući posebno ono što opisuje kao "podmorski sistem nuklearnog oružja" i hipersonične balističke rakete na čvrsto gorivo. Vojska Severne Koreje lansirala je ove godine seriju krstarećih projektila, oružja za koje analitičari sumnjaju da bi moglo da bude poslato Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

"RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT" Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije Kurir televizija

(MONDO/N.D.)