Bajdenovi verbalni napadi na Putina naglo su se intenzivirali u predizbornoj kampanji. Prošle sedmice je okrivio Putina i „njegove nasilnike” za smrt Navaljnog. Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina "ludim ku*kinim sinom" tokom prikupljanja sredstava u San Francisku u sredu, upozoravajući da uvek postoji pretnja od nuklearnog sukoba, ali da egzistencijalna pretnja čovečanstvu ostaje klima.

"Ovo je posljednja egzistencijalna pretnja. To je klima. Imamo ludog k*čkinog sina, kao onaj tip Putin i drugi, i uvek moramo brinuti o nuklearnom sukobu, ali egzistencijalna pretnja čovečanstvu je klima", rekao je Bajden maloj grupi donatora, kako prenosi Rojters.

Navodi se da Bajden posednjih meseci ima tu naviku da se tokom predizbornih donatorskih skupova ne drži planiranog govora, pa je tako umeo da van scenarija napadne kinesku vladu, Republikansku partiju, ali i američkog saveznika Izrael zbog njegovog bombardovanja Pojasa Gaze.

"Ne znamo tačno šta se dogodilo, ali nema sumnje da je smrt Navaljnog posledica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili“, rekao je Bajden u Beloj kući nakon što su zvaničnici ruskog zatvora objavili da je Navaljni umro.

Aleksej Navaljni
Armend NIMANI / AFP / Profimedia Aleksej Navaljni

Kremlj je negirao umešanost u smrt Navaljnog i rekao da su neprihvatljive tvrdnje Zapada da je Putin odgovoran. Bajden i Putin i dalje su duboko u sukobu oko ruske invazije na Ukrajinu pre dve godine, zbog koje su SAD i druge zapadne zemlje sankcionisale Rusiju. Bajdenove reakcije dodatno su zahladnele ionako gorke američko-ruske odnose.

Bajden je u utorak rekao da će SAD objaviti veliki paket sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini. Bajdenov očekivani republikanski protivnik u novembru, bivši predsednik Donald Tramp, izrazio je divljenje Putinu i tokom njegovog mandata u Beloj kući 2017-2021. i nakon toga. Međutim, nedavno je sebe uporedio sa Navaljnim, nagoveštavajući da su se obojica suočili sa politički motivisanim progonom.

"Ne znam odakle to, dođavola, dolazi“, rekao je Bajden u sredu, reagujući na to što je Tramp sebe uporedio sa Navaljnim.

BONUS VIDEO: Džo Bajden se rukuje sa vazduhom

Džo Bajden se rukuje sa vazduhom Twitter/realDailyWire

(Mondo/Vijesti/M. Š.)