Bivši pripadnik CIA prisetio se užasnog trenutka kada ga je napao lav, a pomenuo je i druge zastrašujuće susrete sa divljim životinjama. Džo Tati je rekao da je to iskustvo, koje se dogodilo dok je snimao epizodu za Discovery Channel, jedno od najstrašnijih u njegovom životu.

"Bili smo u nacionalnom parku Kruger u Južnoj Africi, samo ja i kamerman", rekao je podkasteru Džulijanu Doriju. "Vidimo dva lava kako leže tamo i činilo se kao da nisu gladni. Mogli ste da vidite da su im stomaci bili naduveni. Obično lavovi ne obraćaju pažnju, samo bi vas pogledali i onda bi nastavili da spavaju – ali ovaj nije. Uspravio se, a tada sam video da je u pitanju lavica i da su iza nje dva mladunčeta. Tada sam se već uplašio." 

Džoa (59) su stručnjaci za životinje upozorili pre učešća u jednoj od epizoda na Discovery Channel-u da nikada ne trči ako naiđe na lava. Tako je stajao dok je ljuti predator zurio u njega. Tog dana, lovac koji je bio zadužen da ih zaštiti nije bio tu. Džo je objasnio: "Uvek je imao 458 magnum sa sobom i bio je samo određenim danima sa nama. Lavica se kretala tako brzo da verovatno ne bi imao vremena da podigne pušku čak ni da je bio tu.  Adrenalin mi je proradio, video sam njene zenice kako se skupljaju, video sam dlaku na leđima kako ide u suprotnom smeru kao mačija dlaka koja se uspravi i sećam se da sam video njene šape kako udaraju o tlo. Sećam se da je snimatelj Derek rekao: 'Džo ne mrdaj', u tom trenutku sam se zaledio. Bio sam prestravljen. Razmišljao sam: 'Je*ote, lav će živog da me pojede. Ne znam koliko je taj trenutak trajao možda 15 sekundi. Samo ću da vam kažem da su te životinje veće nego što izgledaju u zoološkim vrtovima, je*eno su ogromne."

Na kraju se zver vratila svojim mladuncima, ali ni na trenutak nije prekinula kontakt očima. "Samo smo se polako udaljili", priseća se Džo. "Počeo sam da se tresem posle toga, bilo je strašno. Mogla je da nas ubije da je htela". Džo kaže da je to bilo samo jedno od sedam iskustava kada je bio na ivici života i smrti.

Na putovanju u Namibiju bio je svedok pune moći divljeg slona. "Došao je niotkuda", objasnio je. Prvo je čuo zov ogromne zveri: "Gledam i vidim ovog velikog slona. Volim slonove... prelepe životinje, ali ako ih razbesneš i misle da si pretnja, to je zbogom." Džo se ne samo suočio sa nekim od najsmrtonosnijih životinja na kopnu, već ga je proganjao i morski predator. Dok je snimao specijalnu epizodu svoje emisije na pomenutom kanalu, suočio se licem u lice sa jednom od zveri.

"Bio sam u vodi i producenti su pitali 'gde su sve ajkule?' Plivali smo od jednog ostrva do drugog, bio je to prilično dug put. Imali smo maske, a ja sam imao veslo i mogli ste da vidite ajkule na dnu, ali to nije bila velika stvar. Neko iz filmske ekipe odlučio je da baci veliku količinu ribljih iznutrica u vodu kako bi privukao ajkule na površinu. Bacili su gomilu riba u vodu jer su hteli da nam približe ajkule", nastavio je. "U roku od pet minuta možda je bilo desetak ajkula koje su plivale oko nas. Uglavnom su bile peščane ajkule.Ali onda je neko na brodu viknuo: 'Hej Džo, upravo sam video stvarno veliko peraje ispred tebe. Imao sam masku i zaronio sam, u početku nisam ništa video. Onda se odjednom pojavila tigrasta ajkula duga 4 metra koja je išla pravo ka meni. Na kraju sam udario ajkulu veslom i ona je odgrizla pola. Još imam to veslo na zidu kod kuće." Džo kaže da je nepromišljenost filmske ekipe za njega značila "prekid dogovora" i da je ubrzo nakon toga napustio emisiju.

BONUS VIDEO:

Ajkula  Facebook/Yiannis Geladas

 (MONDO/J.D.)