Severna Koreja je od jula poslala Rusiji oko 6.700 kontejnera sa milionima komada municije kako bi podržala njen rat protiv Ukrajine, u okviru sporazuma o razmeni oružja, javili su južnokorejski mediji u utorak, pozivajući se na ministra odbrane. Na konferenciji za lokalne medije u ponedeljak, južnokorejski ministar Šin Von-sik rekao je da kontejneri mogu da sadrže više od 3 miliona artiljerijskih granata 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm.

"Moguće je i da se radi o kombinaciji, a može se zaključiti da je poslato najmanje nekoliko miliona granata. Stotine severnokorejskih fabrika municije radi na 30 odsto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i struje, a one koje proizvode artiljerijske granate za Rusiju rade 'punom parom'", rekao je ministar Šin prenela je agencija Jonhap.

Seul i Vašington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem i osudili Severnu Koreju zbog isporuke Rusiji oružjem za upotrebu protiv Ukrajine. I Rusija i Severna Koreja su to negirale, iako su obećale jačanje vojne saradnje.

Američki Stejt department saopštio je u petak da je Severna Koreja od septembra isporučila Rusiji više od 10.000 kontejnera municije ili slične opremeSeverna Koreja je u zamenu dobila oko 9.000 kontejnera, čiji je sadržaj uglavnom hrana. Šin kaže da to pomaže stabilizaciji tamošnjih cena.

BONUS VIDEO:

"OVO JE BIO PRAVI RAZLOG POSETE SI ĐINPINGA MOSKVI!" Šahrmanjan: Vladimir Putin je bio glavna karika u planu, JEDNO JE SIGURNO Kurir televizija

(MONDO/U. M.)