Rusija je i dalje u stanju borbene gotovosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali u ovom trenutku "se ne žuri sa tim“, rekao je predsednik Vladimir Putin u saopštenju objavljenom u sredu.

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu i skoro je siguran da će pobediti na predsedničkim izborima od 15. do 17. marta, rekao je da će Rusija biti spremna da upotrebi nuklearno oružje ako bude ugrožen njen suverenitet.

"Sa vojno-tehničke tačke gledišta, naravno, spremni smo“, rekao je Putin televiziji "Rosija-1“ i novinskoj agenciji RIA, na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

On je rekao da Sjedinjene Države razumeju da bi Rusija, ako bi rasporedila američke trupe na ruskoj teritoriji - ili u Ukrajini - taj potez tretirala kao intervenciju.

"U Sjedinjenim Državama ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog obuzdavanja“, rekao je Putin.

"Stoga, mislim da ovde nema žurbe sa nuklearnom konfrontacijom, ali mi smo spremni za ovo“, dodao je Putin, prenosi Rojters.

On je ponovio da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti pod kojima bi Rusija mogla da upotrebi svoje oružje.

"Oružje postoji da bi se koristilo“, rekao je Putin. "Imamo svoje principe". Ako bi Sjedinjene Države sprovele nuklearne testove, Rusija bi mogla da uradi isto, dodao je on u širokom intervjuu.

"Nije potrebno... još treba da razmislimo o tome, ali ne isključujem da možemo i mi.

Ali Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila sa potrebom da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, gde sukob besni od februara 2022.

"Zašto treba da koristimo oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe", naglasio je on.

Bonus video:

"RAT U UKRAJINI MOGAO BITI ZAUSTAVLJEN NAKON SAMO 2 MESECA?" Istoričar šokirao: Ovaj čovek prekinuo već postignut dogovor Kurir televizija

(Mondo, I.L.)