Ukrajina je u petak ujutru dronovima napala najveću naftnu rafineriju na ruskoj obali Crnog mora, objavile su vlasti, piše Newsweek.

Napad na rafineriju u vlasništvu Rosnefta u gradu Tuapse na jugu Rusije, prijavile su lokalne vlasti i rekle da je u fabrici izbio požar i da hitne službe rade na njegovom gašenju.

‘Prema prvim informacijama, nema žrtava‘, objavile su hitne službe regije Krasnodar na platformi Telegram.

Ruska luka Novorosijsk na Crnom moru i Sevastopolj na Krimu takođe su napadnuti u masivnom vazdušnom napadu za koji rusko Ministarstvo obrane kaže da je uključivao najmanje stotinu dronova. Snage Kijeva su ove godine pojačale svoje napade na ruske rafinerije u nadi da će omesti rusku proizvodnju goriva. Od početka rata do sada je izvedeno 13 uspešnih napada na ruske rafinerije pri čemu su gađana i neka od najvećih skladišta u zemlji, objavila je Ukrajina.

Naftna rafinerija Tuapse, izgrađena 1929. godine, smeštena je na ruskoj obali Crnog mora i jedna je od najstarijih u zemlji. Gorivom snabdeva zemlje poput Kine, Malezije, Turske i Singapura.

Telegram kanal Shot objavio je da su se u Tuapsu oglasile sirene za uzbunu. Veniamin Kondratjev, guverner regije Krasnodar, rekao je na Telegramu da je Ukrajina tokom noći ‘neuspešno pokušala napad na civilne ciljeve‘ u Novorosijsku.

Sistemi protivvazdušne odbrane uspešno su presreli više od 10 dronova, ali vatra je izbila zbog zapaljenih krhotina. Nije bilo žrtava, kazao je. "Molim građane Novorosijska da ostanu mirni i da ne slikaju i ne snimaju operacije naše vazdušne obrane i ne objavljuju na društvenim mrežama‘, napisao je na Telegramu.

Guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, prijavio je pokušaj napada ukrajinskih snaga na taj lučki grad. Rekao je da su krhotine oštetile električnu infrastrukturu zbog čega je deo grada ostao bez struje.

Ukrajina, službeno, još nije komentarisala ove napade, ali je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko, objavio video napada na platformi X.

BONUS VIDEO: "RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE" Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim

"RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE" Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim Kurir televizija

(Mondo/M. Š.)