Poslednjih nedelja Rusija pokušava da dovede u pitanje legitimitet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ukazujući na navodno kontradiktorne zakone u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je ponovno doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog Vladimira Zelenskog, rekavši da će da prizna samo ovlašćenja parlamenta te zemlje u Kijevu. Putin je rekao da, prema ukrajinskom ustavu, valredno stanje nalaže da se proširuju ovlašćenja Vlade, ali ne i predsednika.

Ukrajinski advokati kažu da je proširenje ovlašćenje predsednika Zelenskog pokriveno drugim zakonima. Zapadni saveznici Ukrajine nastavljaju sa priznavanjem Zelenskog kao legitimnog predsednika te zemlje. Bez uvođenja vanrednog stanja, njegov prvi mandat završio bi se 20. maja, ali zbog ruske invazije i okupacije velikih delova zemlje, Ukrajina ne planira nove izbore. Putin, koji je najnovije komentare dao u utorak u Taškentu na kraju državne posete Uzbekistanu. Tokom nedavne posete Pekingu, rekao je da je potrebno stručno mišljenje kako bi se razjasnilo da li je Zelenski još uvek zakonito na dužnosti. Zatim je, tokom putovanja u Belorusiju, insistirao na tome da ukrajinski predsednik više nije legitiman.

Putinove izjave smatraju se pokušajem potkopavanja kredibiliteta ukrajinskog čelnika u inostranstvu, uoči mirovnog samita u Švicarskoj 15. i 16. juna. Neki ukrajinski protivnici Zelenskog takođe su doveli u pitanje legitimnost njegov ostanka na vlasti. Zelenski je odgovorio, optuživši Putina da sam nije legitimno na vlasti jer je promenio ustav pre tri godine, kako bi ostao na dužnosti. Kijev je pozvao Zapad da više ne priznaje Putina nakon ruskih predsedničkih izbora u martu, koji su ostali u senci optužbi za manipulaciju.

BONUS VIDEO:

"SMENA ŠOJGUA JE RUSKA TAKTIKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA" Analitičari o novom ministru odbrane: OVO JE NOVI PRIORITET ZA PUTINA Kurir televizija

(Večernji list/Mondo/A.V.)