Sud u Madridu koji istražuje nestanak Ane Marije Knežević, kojoj se svaki trag izgubio u februaru, zatražio je od Tužilaštva Srbije da pristupi digitalnim podacima iznajmljenog automobila za koje se sumnja da je njen suprug David Kneževič koristio u zločinu. On je u zatvoru i bez mogućnosti kaucije čeka suđenje, dok FBI i Nacionalna policija tragaju za Anom.

U vreme njenog nestanka, žrtva je bila udata za Kneževića, državljanina Sjedinjenih Država, rođenog u bivšoj Jugoslaviji. Prema rečima žrtvinih prijatelja i porodice, žrtva i Knežević su bili razdvojeni i planirali su da se razvedu. Razdvajanje je bilo sporno jer Knežević nije želeo da ravnopravno podeli bračnu imovinu sa žrtvom. Na dan Aninog nestanka, nepoznata muška osoba je ušla u zgradu u Madridu u kojoj je Ana živela. Zapravo se sumnja da je upravo ta muška osoba David Knežević.

Nadzorna kamera zgrade snimila je muškarca sa kacigom kako ulazi u zgradu u isto vreme kada su neke osobe izlazile. Kada je ušao u zgradu, muškarac je uhvaćen kako se spušta niz stepenice dok drži u ruci sprej koji zatim koristi da onesposobi kameru za nadzor. MONDO portalu su dostavljene dve fotografije iz te zgrade. 

ana knežević zgrada
Privatna arhiva 

 *

ana knežević
Privatna arhiva 

Sumnjaju da bi u automobilu moglo da bude ostataka i relevantnih informacija

Sud u Madridu je zatražio dozvolu da nekoliko istražitelja iz Nacionalne policije otputuju u Beograd, gde se nalazi automobil, da izvuku podatke koji se nalaze u ECU (Engine Control Unit), uređaju koji beleži sve parametre automobila. Ovo se navodi u zahtevu za sudsku pomoć koja je izdata pre nekoliko nedelja u kojem šefica Suda za nasilje nad ženama u Madridu takođe traži da agenti izvrše vizuelni pregled automobila.

Nacionalna policija sumnja da je muž nestale žene David Knežević tim vozilom otputovao u Madrid i 2. februara 2024. godine okončao život svoje supruge i oslobodio se tela dok je išao nazad za srpsku prestonicu. I unutar vozila i u informacijama koje čuva ECU, tvrdi sudija, relevantni tragovi i informacije bi mogle da se pronađu kako bi se nastavila istraga i kako bi se otkrilo gde se nalazi nestala žena.

Postoje takođe informacije koje je španskim kolegama poslala srpska policija. Navedeno je da je David Knežević iznajmio automobil, plavi pežo 308, 30. januara i vratio ga 15. marta, više od mesec dana nakon nestanka i pređenih više od 7.000 kilometara.

Kada ga je uručio, muškarac od kog je iznajmio automobil je utvrdio da vozilo ima ogrebotinu sa strane, da nedostaju nalepnice koje su ga identifikovale kao auto za iznajmljivanje, kao i da su zamenjeni ramovi obe registarske tablice. Štaviše, rekao je srpskim agentima, automobil je dobro opran nakon što ga je mušterija vratila, u skladu sa politikom njegove kompanije.

Nakon dobijanja ove informacije, Nacionalna policija konstatuje da su pređeni kilometri kompatibilni sa povratnim putovanjem između Beograda i Madrida i da je David koristio dve ukradene tablice - jednu srpsku i drugu špansku - kako bi pokušao da ostane neprimećen.

BONUS VIDEO:

DETALJI TRAGEDIJE NA ZLATARSKOM JEZERU Samohrana majka (38) odjednom nestala u vodi Kurir televizija

 (MONDO/J.D.)