Države G7 će preduzeti mere protiv kineskih finansijskih institucija koje su pomogle Rusiji da nabavi oružje za rat protiv Ukrajine, navodi se u nacrtu završne deklaracije u koji je Rojters imao uvid. Papa Franja će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI) i imaće 10 bilateralnih sastanaka na marginama samita.

Papa Franja stigao je danas helikopterom u italijansko letovalište Borgo Enjacija, čime je ušao u istoriju, postavši prvi papa koji je učestvovao na samitu G7.

Kako prenosi Ansa, papu je dočekala italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Riši Sunak i Đorđa Meloni (1).jpg
EPA/ETTORE FERRARI/ANSA Engleski premijer sa italijanskom koleginicom

U nacrtu završne deklaracije, lideri Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Japana i SAD najavljuju da će uvesti sankcije svima koji su pomogli Rusiji da zaobiđe sankcije na naftu. "Entiteti, uključujući finansijske institucije, koji olakšavaju Rusiji u nabavci predmeta ili opreme za odbrambenu industrijsku bazu, podržavaju akcije podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine", napisali su lideri G7.

Dodali su da će ''ograničiti pristup našim finansijskim sistemima za ciljane pojedince i entitete u trećim zemljama, uključujući kineske institucije koje ovo rade". U nacrtu završne deklaracije, lideri G7 izrazili su zabrinutost zbog izraelske operacije u gradu Rafi, na jugu Pojasa Gaze, kao i po civilno stanovništvo u enklavi, piše Blumberg.

''Duboko smo zabrinuti zbog posledica po civilno stanovništvo tekućih kopnenih operacija u Rafi i mogućnosti vojne ofanzive punog obima koja bi imala dalje strašne posledice po civile. Pozivamo Vladu Izraela da se uzdrži od takve ofanzive", navodi se u nacrtu.

Rafah, Izrael, Gaza, Hamas
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Danas je drugi dan samita G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, a očekuje se da će na današnjim sastancima fokus biti na Kini, dok će papa Franja učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI).

Inače, papa će imati 10 bilateralnih sastanaka na marginama samita. Među bilateralnim susretima su i susreti sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Papa će se takođe sastati i sa kanadskim premijerom Džastinom Tridoom, premijerom Indije Narendrom Modijem, predsednikom Brazila Luisom Inasiom Lulom da Silvom, predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom, kao i generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom. 

BONUS VIDEO: RUSIJA ISKLJUČENA IZ OBELEŽAVANJA ISTORIJSKOG "DANA D" Politički filozof: Zapad revidira istoriju jer ima nečistu savest!

RUSIJA ISKLJUČENA IZ OBELEŽAVANJA ISTORIJSKOG "DANA D" Politički filozof: Zapad revidira istoriju jer ima nečistu savest! kurir televizija

(Mondo/RTS/M. Š.)