Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se skoro 700.000 vojnika trenutno bori u njegovom ratu protiv Ukrajine.

"U zoni specijalnih vojnih operacija nas je skoro 700.000", rekao je on u petak tokom sastanka sa vojnicima koji prolaze obuku.

To je znatno više nego pre šest meseci, kada je na konferenciji za novinare u decembru 2023. pomenuo 617.000 vojnika. Putin je rekao da će ruske trupe nastaviti da napreduju u istočnoj oblasti Harkova.

"Jednostavno smo primorani da pomerimo liniju fronta dalje u oblasti Harkova da bismo smanjili terorističke napade na Belgorod i druga mesta", rekao je on.

Rusija je od početka rata granatirala ukrajinske gradove, posebno Harkov, veliki grad blizu granice. Međutim, nedavno su se pojačali ukrajinski napadi na Belgorod u zapadnoj Rusiji.

Moskva je u maju pokrenula novu ofanzivu na oblast Harkova u, kako posmatrači kažu, pokušaju da rastegne odbranu Ukrajine i napravi prodor na frontu. Do sada je, međutim, Rusija prešla samo nekoliko kilometara granice.

"Deset do 15 ili 17 kilometara neće u potpunosti sprečiti Ukrajince da nastave da granatiraju ruske gradove, ali opasnost se postepeno smanjuje", rekao je Putin i dodao da je potreban oprez.

On je dodao da će, "ako neprijatelj nastavi da radi ono što je do sada radio", razmisliti kako da dalje zaštiti svoja mesta i gradove.

BONUS VIDEO:

"SMENA ŠOJGUA JE RUSKA TAKTIKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA" Analitičari o novom ministru odbrane: OVO JE NOVI PRIORITET ZA PUTINA Kurir televizija

(Jutarnji/MONDO/N.D.)