Kirilo Budanov, šef Glavnog obaveštajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine (HUR), izjavio je da ruska vojska na Krimu i oko Kerčkog mosta postavlja delove najmodernijeg protivvazdušnog sistema S-500, javlja "Kijev Independent". On je naveo da je raspoređivanje dodatnih ruskih PVO sistema na Krimskom poluostrvu bilo "očekivano" kako bi Kremlj nadoknadio gubitke koje su pretrpele ruske trupe u toj vojnoj opremi zbog ukrajinskih napada američkim balističkim raketama dugog dometa ATACMS.

"To će, u principu, biti eksperimentalna primena... Kerčki most se uvek koristi i dokle god stoji tamo, on će biti korišćen", izjavio je Budanov.

Ovaj ukrajinski list podseća da je u aprilu ove godine Sergej Šojgu, tadašnji ruski ministar odbrane, najavio razmeštanje novog PVO sistema koji štite i do aviona i od raketa, uključujući S-500 Prometej. Isporuka 10 primeraka tog sistema naručena je 2021. godine.

Printscreen/youtube/ Armies Power s 500

Šta je S-500 Prometej?

Navodi se da je PVO sistem Prometej system, koji je poznat i pod imenom 55R6M Trijumfator-M, namenjen za odbranu od balističkih raketa i drugih meta koje su na velikoj udaljenosti. On je isprva bio osmišljen da bude pokretna i fleksibilna zamena za antibalističke raketne sisteme A-135 postavljene u silose oko Moskve, ali je moguća prenamena za druge odbrambene uloge.

Za S-500 tvrdi se da mu je domet do 600 kilometara za odbranu od balističkih raketa i 500 kilometara za PVO. Kompanija “Almaz-Antej” koja ga proizvodi navodi se da je osmišljen za otkrivanje i istovremeno uništavanje do deset balističkih hipersoničnih meta koje se kreću brzinom od d 7.000 metara u sekundi na visini većoj od 180 kilometara. Navodi se da S-500 Prometej može da deluje i protiv satelita i oružanih sistema koji se nalaze u niskoj orbiti Zemlje i do tih meta dolazi za manje od četiri sekunde, što je više nego duplo brže od S-400 Trijumf.

Da podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman da pregovara sa Ruskom Federacijom sutradan ukoliko bi to značilo da će ruske trupe napustiti njegovu zemlju, dok ruska strana ima dva zahteva.

BONUS VIDEO:

"I BELORUSIJA MOGUĆA META AMERIČKIH RAKETA!" Šahrimanjan Obradović: Ukrajina će pobediti u ovoj fazi rata, zahvaljući OVOM ORUŽJU! kurir televizija

(MONDO/A.B.)