Sazdijska Arabija upozorila je danas na ekstremno visoke temperature u Meki, gde je potvrđeno više smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom za vreme hadža, dok temperatura prelazi preko 50 stepeni Celzijusa.

Godišnje hodočašće, jedan od najvećih religijskih skupova muslimana na svetu, ove se godina odvija u leto koje je u Saudijskoj Arabiji posebno vruće. Samo juče bilo je više od 2.700 slučajeva "isrcpljenosti zbog vrućine", objavilo je saudijsko ministarstvo zdravlja.

Temperatura u Meki dosegla 51.8 stepeni

Temperature bi se danas u Meki, gde hodočasnici završavaju hadž, trebale popeti do 49 stepeni Celzijusa. "Sveta mesta beleže danas najviše temperature od početka hadža i mogu doseći 49 stepeni. Savetujemo Božjim uzvanicima da se ne izlažu suncu", navelo je ministarstvo, a prenela je državna televizijska stanica.

Saudijska meteorološka služba objavila je na platformi X/Tviter da je temperatura u Meki dostigla 51.8 stepeni.

Umrlo 14 jordanskih hodočasnika, a 17 nestalo

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je juče da je zbog sunčanice uzrokovano ekstremnom vrućinom umrlo 14 jordanskih hodočasnika, a 17 se smatra nestalima.

Teheran je objavio da su umrla petorica iranskih hodočasnika, ne precizirajući uzrok njihove smrti. Dakar je objavio da su umrla trojica senegalskih hodočasnika.

Hadž je ove godine okupio gotovo 1.8 miliona ljudi, od čega 1.6 miliona iz inostranstva, objavile su saudijske vlasti.

BONUS VIDEO:Ovo su običaji muslimana za ramazanski Bajram

Ovo su običaji muslimana za ramazanski Bajram Kurir televizija

(Mondo/M. Š.)