Svet

UZBUNA na planeti Zemlji: Insekti izumiru i to je UŽASNA vest!

Izvor mondo.rs

Dve petine insekata na Zemlji na putu su izumiranja, a prema najcrnjim prognozama za 100 godina možda ih uopšte neće ni biti.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Insekti su izuzetno značajni za postojeći biodivertizet.

Prema istraživanju naučnika, čije je rezultate objavio Svetski ekonomski forum (World Economic forum), najugroženiji su skakavci, leptiri, bube i pčele, čiji je broj rapidno opao u protekloj dekadi.

Stručnjaci su procenili da je oko jedna trećina svih vrsta insekata nestala u poslednjih deset godina, a još 2.700 je na ivici izumiranja. Utvrđeno je da je ukupna biomasa (ukupna težina insekata) u šumama smanjena za 40 procenata od 2008. godine.

Čovek je, naravno, najveći uzročnik svega ovoga. Korišćenje raznih pesticida, širenje urbanih mesta nauštrb životinja, kao i klimatske promene su glavni razlozi ovome. 

Više puta smo pisali o tome koliko su pčele, koje nam daju med, ugrožene na ovom prostoru. Svaki treći zalogaj koji pojedemo postoji zbog pčela i drugih oprašivača. Ipak, ignorišemo njihovo postojanje i iz godine u godinu ih je sve manje zbog ljudskog nemara. Od paljenja strnjike na njivama do insekticida i pesticida!