Svet

MISTERIOZNO SLOVO "Z" NA RUSKIM TENKOVIMA! Analitičari u čudu, niko ne zna šta predstavlja, neki ih nazvali "Zoro odred"

Autor Uroš Matejić

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju mnoštvo oklopnih vozila s oznakom "Z".

Izvor: twitter/screenshot/@Michael1Sheldon/@RALee85

Dok svet nastavlja da posmatra kako se ruske trupe masovno gomilaju i manevrišu na ogromnim granicama Ukrajine, grupa istraživačkih novinara i vojnih eksperata fokusirao se na slovo "Z" koje je počelo da se pojavljuje na ruskim tenkovima koji idu ka Ukrajini.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju mnoštvo oklopnih vozila s oznakom "Z" unutar velikog belog kvadrata, uključujući i konvoj u Šebekinu, samo osam kilometara od ukrajinske granice.

Reporter Bellingcata Aric Toler kaže da njegova novinarska grupa prati ruske vojne simbole poslednjih osam godina, ali da "nemaju pojma šta znali oznaka Z" i da ranije nisu videli tu oznaku.

Neki, poput Roba Lija, veruju da se simbol može odnositi na kontingente dodeljene regionima Ukrajine. "Izgleda da ruske snage u blizini granice markiraju, u ovom slučaju slovom "Z", vozila da identifikuju različite operativne grupe ili ešalone", napisao je on ovog vikenda na Tviteru.

Drugi su spekulisali da bi oznaka trebalo da spreči prijateljsku vatru u slučaju ruske invazije. Takođe se spekuliše da bi "Z" moglo da označava ruskog neprijatelja br. 1: Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je obećao da neće biti uvučen u sukob oružjem koje zvecka oko njegove zemlje.

Da bi stvari bile dodatno komplikovane, "Z" nije slovo u ruskom ćiriličnom pismu.

Neki analitičari su snage sa slovom "Z" nazvali "Zoro odredom", dok pretnja ruske invazije na suverenu naciju Ukrajine počinje da stari. U subotu kasno, ogromna eksplozija raznela je gasovod Lugansk u istočnoj Ukrajini u incidentu koji je šef kompanije nazvao "sabotaža".

"Poslednjih dana video sam mnogo slika koje prikazuju ruske trupe u kampovima kako se skrivaju u šumama, od Belorusije do Solotija - napisao je Konrad Muzika iz "Rochan Consultinga", koji prati ruske vojne aktivnosti.

Nakon prisustvovanja Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, britanski premijer Boris Džonson upozorio je u nedelju da će se Evropa suočiti sa "najvećim ratom od 1945. godine", tvrdeći da je plan ruskog predsednika Vladimira Putina "u izvesnom smislu već počeo".

(Mondo)

Tagovi